Старата мъдрост вече не важи за пазарите, поне в случая със 100-годишните облигации. Дълго време те се разглеждаха като признак на ръководена спрямо дълговете бюджетна политика, която преследват преди всичко развиващите се страни, като Аржентина или Гана. Но междувременно дългогодишните облигации вече са на мода и в Европа. Облигациите на Австрия с падеж през 2117 г. поне засега са доста успешни. И дори 50-годишните италиански облигации държат стойност въпреки политическите рискове. Сега и Швеция може да се присъедини към "клуба на 100-годишните актьори". 

"Перспективата за възползване от изключително ниските лихвени проценти в дългосрочен план е интересна и си струва да се обмисли", пояснява държавният секретар на страната Ханс Линдблад късно във вторник. Следователно неговото ведомство изследвало "различни аспекти", например дали има фундаментално търсене на такава облигация, съобщава Bloomberg.

Всъщност търсенето на дългосрочни държавни облигации е доста силно в последно време. Очаква се 100-годишните облигации на Австрия да бъдат сред най-успешните лихвени ценни книжа тази година, с около 70 процента печалба от началото на годината. 30-годишните облигации от САЩ и Германия също постигат силен ръст на цените от началото на годината - нещо, което обикновено важи за акциите.

Има обаче и отрицателни примери: аукционът за 30-годишни германски облигация с нулев процент протече при много слаб интерес през миналата седмица. Германия емитира за първи път 30-годишни облигации с отрицателна доходност.

Защото на фона на общо 16 трилиона евро дългове с отрицателна доходност инвеститорите търсят такива, които все пак може да гарантират някаква положителна доходност. Такъв вероятно е случаят със стогодишните облигации на Швеция: в момента тези с най-дълъг срок на падежа са с падеж 2039 г., а доходността се движи около нулевата точка.

В съседна Финландия правителството реши да не издава ултрадълги облигации. То не искало да повлияе на търгуемостта на съществуващите емисии, гласи аргументът на финландците. И в Германия засега няма планове за надхвърляме на срока на държавните облигации от над 30 години.