Зеленчуците, които се продават на едро, са поскъпнали най-много през отминалата работна седмица, като нарастването на цените е между 2.4% и 16.1 на сто. Поевтинели са само оранжерийните домати.

Като цяло за трета поредна седмица (8-12 ноември) цените на храните по стоковите тържища се повишиха, след като преди това поевтиняваха три поредни седмици през октомври. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 12 ноември е на ниво от 1.682 пункта, спрямо 1.666 пункта на 5 ноември или седмично поскъпване с 0.96%.

Преди това ДКСБТ отчете: повишаване на цените с 0.90% (1-5 ноември), с 1.16% (25-29 октомври), без промяна в цените (18-22), спад с 0.18% (11-15) и понижение с 1.03% (4-8). От края на юли до края септември, в продължение на 11 поредни седмици храните на едро постоянна се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на хранителните продукти не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.

Месечните равносметки

В предишните месеци цените по тържищата се повишаваха с различен темп на нарастване, но имаше и месеци със среден спад. През миналия октомври поевтиняването беше незначително, само с 0.06 на сто, през септември цените на едро се повишиха средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%, за юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат обобщените данни седмичните бюлетини на ДКСБТ.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до 12 ноември храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали със 7.54%, колкото и от началото на 2021 година. На годишна база, спрямо 12 ноември 2020 година, ИТЦ се е повишил с 9.00% (от 1.543 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 19 са поскъпнали, 13 са поевтинели и два са без промяна в цената.

След като през октомври се наблюдаваше постоянно намаляване на ценовата разлика на храните на едро по области, през отминалите пет работни дни ножицата продължава да се разтворя повече за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове. Най-голяма е разликата от 4.53 лева при кравето сирене (от 4.77 лв./кг в Добрич до 9.30 лв./кг в Силистра), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.38 лева (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Монтана и Хасково), 3.80 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.00 лв./кг в София), при зрелия фасул разликата е 2.34 лева (от 2.70 лв./кг в Смолян до 5.04 лв./кг в Силистра), 2.10 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.10 лв./кг в Бургас), при слънчогледовото олио разликата е 1.50 лева (от 2.80 лв./литъра във Варна до 4.30 лв./литъра в София), 1.41 лева е разликата при ориза (от 1.59 лв./кг в Хасково до 3.00 лв./кг в Пловдив), при брашното тип 500 разликата е 1.05 лева (от 0.60 лв./кг в Стара Загора до 1.65 лв./кг в Бургас), 0.60 лева е разликата при захарта (от 1.20 лв./кг в София до 1.80 лв./кг в Пловдив), при яйцата разликата е 0.09 лева (от 0.17 лв./броя в Силистра до 0.26 лв./броя в София).

При зеленчуците

на седмична база както вече отбелязахме, преобладават поскъпналите, като за тази група храни трендът е доста широк - от минус 3.6% до плюс 16.1 на сто. Най-много е поскъпнал зеленият пипер (+16.1% до 1.59 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+9.8% до 2.25 лв./кг), зрелия кромид лук (+7.6% до 0.85 лв./кг), червения пипер (+7.5% до 1.73 лв./кг), доматите от внос (+5.1% до 2.06 лв./кг), зелето (+4.3% до 0.96 лв./кг) и картофите (+2.4% до 0.84 лв./кг).

Без промяна в цената са морковите (0.99 лв./кг). Поевтинели са само оранжерийните краставици (-3.6% до 2.16 лв./кг).

На годишна база, спрямо 12 ноември 2020 г., също поскъпналите са повече от поевтинелите, като най-голяма е разликата при зелето (+0.37 лева от 0.59 лв./кг преди година), следвано от морковите (+0.32 лева от 0.67 лв./кг), зеления пипер (+0.31 лева от 1.28 лв./кг), червения пипер (+0.32 лева от 0.67 лв./кг), картофите (+0.26 лева от 0.58 лв./кг). Поевтинели са оранжерийните домати (-0.29 лева от 2.45 лв./кг) и оранжерийните краставици (-0.03 лева от 2.28 лв./кг).

При основните месни, млечни и други храни

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 9, поевтинелите са 10 и само един е без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 1.9% до плюс 4.0%.

Най-много е поскъпнала захарта (+4.0% до 1.57 лв./кг), следвана от слънчогледовото олио (+3.2% до 3.50 лв./литъра), прясното мляко, 3% масленост (+2.7% до 1.91 лв./литъра), зрелия фасул (+1.5% до 4.05 лв./кг), траен варено-пушен салам (+1.3% до 4.57 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.7% до 11.93 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.5% до 6.00 лв./кг) и пилешките кренвирши (+0.3% до 3.95 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (0.22 лв./броя).

Най-много е поевтиняла лещата (-1.9% до 3.17 лв./кг), следвана от ориза (-1.7% до 2.28 лв./кг), пиле замразено (-1.3% до 4.57 лв./кг), кравето сирене (-1.0% до 7.66 лв./кг), брашното тип 500 (-0.9% до 1.10 лв./кг) и пакетчето масло 125 грама (-0.5% до 2.03 лв./броя).

На годишна база, спрямо 12 ноември 2020 година, поскъпнали са почти всички месни и млечни и други храни, като са поевтинели само оризът (-0.12 лева от 2.40 лв./кг преди тгодина) и пилешките кренвирши (-0.01 лева от 3.96 лв./кг).

Най-много е поскъпнал кашкавалът "Витоша" (+0.93 лева от 11.00 лв./кг), следван от слънчогледовото олио (+0.83 лева от 2.67 лв./литъра), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.80 лева от 5.20 лв./кг), замразеното пиле (+0.58 лева от 3.99 лв./кг), лещата (+0.56 лева от 2.61 лв./кг), кравето сирене (+0.49 лева от 7.17 лв./кг).

При плодовете

наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са повече от поевтинелите, като трендът при тях по това време на годината също като при зеленчуците е по-широк - от минус 4.9% до плюс 11.7 сто. Най-много са нараснали цените на гроздето (+11.7% до 1.72 лв./кг), следвани от бананите (+3.8% до 2.20 лв./кг) и ябълките (+0.9% до 1.18 лв./кг), а са спаднали цените на лимоните (-4.9% до 1.93 лв./кг) и на портокалите (-1.5% до 2.00 лв./кг).

На годишна база има паритет - колкото са с повишени цени, толкова са и с понижени. Поскъпнали са бананите (+0.24 лева от 1.96 лв./кг преди година) и гроздето (+0.17 лева от 1.55 лв./кг), а са поевтинели ябълките (-0.10 лева от 1.28 лв./кг) и лимоните (-0.04 лева от 1.97 лв./кг).

3e-news.net