Цените на храните в света са нараснали за трети пореден месец през август, повлияни от обикновено по-устойчивото търсене и по-слабия щатски долар. Това се казва в доклад, публикуван днес от Организацията за прехрана и земеделие на ООН - (ФАО - FAO).

Индексът на ФАО, който следи месечните промени в кошницата от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар е достигнал средно 96,1 пункта миналия месец спрямо 94,3 пункта през юли.

Организацията, чиято централа е в Рим, съобщи в комюнике, че зърнената реколта в света е напът да постави световен рекорд през 2020 година.

Как се движат цените: кои се увеличват и кои се задържат

Индексът на ФАО за зърнените храни е нараснал с 1,9 процента през август спрямо предходния месец и със 7 процента над стойността си от същия месец на миналата година. Сред основните зърнени култури най-много са поскъпнали соргото (покритосеменни растения от семейство "Житни") - с 8.4% на месечна база и 33.4% - на годишна, главно заради нарасналото търсене от Китай. Цената на ориза св покачи, подкрепена от сезонно ограничени наличности и нарастващо търсене от Африка. Цената на царевицата също е нараснала - с 2.2%, заради опасенията за производството в САЩ след неотдавнашните щети върху реколтата в щата Айова.

Средната цена на захарта се е повишил с 6,7% в сравнение с предходния месец, което отразява намалените производствени перспективи поради неблагоприятните метеорологични условия в Европейския съюз и Тайланд, вторият по големина износител на захар в света, както и силното търсене на внос от Китай.

Индексът на растителните масла се е покачил с 5,9 процента на месечна основа, връщайки се на нивата си от началото на годината. Покачването на цената на палмовото масло се дължи на очакваните забавяния в производството в големите страни производители, което наред със стабилното търсене за внос по света ще доведе до намаляване на запасите.

По-устойчиви стойности се отчитат за соевото, слънчогледовото и рапичното масло.

Междувременно индексът на млечните продукти се е променил незначително от юли насам. Поевтиняването на сиренето и пълномасленото мляко на прах на фона на очакванията за достатъчно сезонни възможности за износ, главно от Австралия и Нова Зеландия, е компенсирано от поскъпването на маслото и обезмасленото мляко поради затягането на възможностите за износ в Европа вследствие на августовската жега, намаляваща добива на мляко.

Индексът на цените на месото на ФАО също е почти непроменен от юли - макар и надолу с 8,9% спрямо август 2019 г. - тъй като ефектът от по-ниското търсене на говеждо, птиче и овче месо е компенсиран от нарастващото търсене на свинско месо от Китай.

Бумът на зърнените култури

ФАО също така намали прогнозата си за световно производство на зърнени култури през 2020 г. с 25 милиона тона спрямо юлската прогноза, което се дължи най-вече на очакванията за по-ниско производство на царевица в САЩ. Въпреки това намаление очакваният резултат все пак ще представлява рекорд за всички времена - с 58 милиона тона над продукцията за 2019 г.

Рекордни реколти от царевица се прогнозират за Аржентина и Бразилия, докато очакванията за производството на сорго в световен мащаб са то да нарасне с 6 процента спрямо предходната година. Световното производство на ориз през 2020 г. също се очаква да достигне нов рекорд от 509 милиона тона.

Новата прогноза на ФАО за световно потребление на зърнени култури през 2020/21 г. възлиза на 2 764 милиона тона, което е увеличение с 2,0 процента на годишна база.

Очаква се световните запаси от зърнени култури да се увеличат с 1,7 процента до 895,5 милиона тона към края на сезона 2021-а, което води до съотношение в световен мащаб на запасите от зърнени култури към потреблението от 31,8 процента, малко по-малко от постигнатото през юли, но все още относително високо от историческа гледна точка.

Подкрепена от очакваните по-големи доставки на ориз и нерафинирани зърна, световната търговия със зърнени култури през 2020/21 г. сега е фиксирана на 441,4 милиона тона, с 1,6% над нивото 2019/20 г.