Всички неопаковани храни без значение дали се продават директно или в заведение за хранене, трябва да бъдат етикетирани. Това е регламентирано в Наредба за предоставянето на информация на потребителите за храните, одобрена от Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Етикетите трябва да указват наименованието на продукта, срока на минимална трайност или годност, както и информация за бизнес оператора, който предлага храната на пазара.

Съгласно Наредбата, информация за съдържанието на продуктите се поставя в близост до храната, на мястото на предлагането й в обекти за търговия на дребно с храни. За храни, които са предварително опаковани и се доставят от заведения за обществено хранене, клиентът ще бъде информиран за съдържанието им при получаване на храната. Информация за съдържанието на храни, които се консумират в заведения за обществено хранене, ще може да бъде поискана от клиента на място.

Освен това етикетите трябва да бъдат с маркировка, позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната. Идеята е така храните, които представляват риск за здравето, да бъдат по-лесно проследени и забранени.

До момента за неопакованите храни се изискваше единствено да бъдат посочени съставките, причиняващи алергии или непоносимост.