Представителите на туристическия бизнес смятат за задължително да се удължи мярката 60/40. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Съюзът на хотелиерите в Златни пясъци и Алиансът на туристическата индустрия в България подкрепят исканията на колегите си от Слънчев бряг, според които правителството незабавно трябва да вземе мерки за спасяване на летния сезон.

В повечето държави в Европа например помощите в подкрепа на персонала се предоставят директно на служителите в туризма, вместо да се ползват туристическите фирми за посредници, отбеляза хотелиерът от Слънчев бряг Венелин Ташев, цитиран в прессъобщение, разпространено от БХРА и БТА.

За да има някакъв сезон и надежда за оцеляване на ваканционните хотели е задължително да се осигури навременно и при лесни и ясни процедури субсидирането на местата в самолетите и на седалките в автобусите, смята Ташев.

Хотелиерите настояват още за намаляване на данъците за сгради на 100 процента за неработещите обекти и на 50 процента за работещите, които са без туристи.

Сред исканията на бизнеса, които БХРА също подкрепя, са още отпадане на входните тестове или поемане на цената за тях от страна на държавата, улесняване на визовия режим, ефективно и евтино издаване на визи, гарантиране на ниски цени на чадъри и шезлонги и за хотелиерите, които впоследствие ги предлагат безплатно на своите гости.

Ако исканията на хотелиерите не бъдат изпълнени до 2 юни, от Клуба на хотелиера са готови да блокират пътя от Варна за Бургас, за да защитят бизнеса и инвестициите си, както и интересите на своите служители и туристи, се посочва в прессъобщението.

Крайно време е и държавата, която постоянно декларира, че туризмът е сред приоритетите й, да подпомогне най-големите инвеститори в туризма - хотелиерите, категоричен е председателят на БХРА Георги Щерев. От организацията припомни мерките, предложени за компенсиране на хотелиерите, но не заработили. Сред тях осигуряване на евтини кредити за бизнеса и персонала за стартиране на летния сезон, предоговаряне на старите заеми, нов мораториум върху кредитите, подпомагане с 2000 лева на хотелска стая, компенсации в размер на 30 на сто от спада в оборота и дори изкупуване от страна на държавата на дялове в хотелите срещу финансиране с опция за последващо обратно изкупуване. Нито един от този модели обаче не бе приет и не заработи, отбелязват от организацията.