Пазарът на паркоместа в Хонконг е по-горещ от всякога - едно единствено място в луксозен комплекс в квартал Хо Ман Тин в Коулун бе продадено за рекордните 6 милиона хонконгски долара (765 000 щатски долара), съобщи "Блумбърг"

Едно място за паркиране сега възлиза на средно около 2.25 млн. хонконгски долара, което е шесткратно увеличение от 2006 насам.

В сравнение с паркоместата, жилищният пазар в Хонконг, който е най-труднодостъпен в света, изглежда приемлив - цените на жилищата се увеличили само с 3,4 пъти за същия период.

През първата половина на тази година са били продадени пространства на обща стойност 10,3 млрд. хонконгски долара, в сравнение с 6,58 млрд. хонконгски долара за същия период година по-рано, сочат данни на Midland Realty Services Ltd.

Шофьорите в Лондон и Ню Йорк се сблъскват с подобни проблеми. В Манхатън паркоместа в луксозен комплекс са били обявени за 1 млн. долара, показва информация на New York Times.

"Строителните предприемачи в Хонконг са отчасти виновни. Те печелят повече от изграждане на апартаменти, отколкото от гаражи, затова съотношението на местата за паркиране към жилищните единици е намаляло", каза Денис Ма, ръководител на изследване на жилищния пазар на Хонг Конг към консултантската фирма Jones Lang LaSalle Inc.

Броят на паркоместата е нараснал само с 9.5% до 743 000 от 2006 до 2016, докато частните автомобили са нараснали с 49% до 536 025, сочи доклад на транспортния отдел на града.