Гръцката комисия по капиталовите пазари забрани късите продажби на Атинската фондова борса от днес до 24 април, за да предотврати резки колебания, след като тази година акциите в Гърция се обезцениха почти наполовина заради кризата с коронавируса, предаде Ройтерс и БТА.

Комисията уточни, че е наложила забраната, тъй като влиянието на коронавирусната епидемия е значителна заплаха за пазарното доверие.

При късите продажби търговците заемат акции на дадена компания с цел да ги продадат, надявайки се по-късно да ги изкупят обратно на по-ниска цена и да спечелят от разликата, припомня Ройтерс.

Когато този вид търговци са повече от купувачите на акции, което би могло да се случи, ако инвеститорите се втурнат да разпродават панически заради епидемията, това може допълнително да тласне надолу цената на книжата.

Ограничението е подходяща мярка срещу заплахата и няма отрицателно въздействие върху ефективността на пазара, аргументира се регулаторът.

Гръцките акции бяха тежко засегнати от по-широкото разпродаване на активи на пазара. До момента за тази година котировките им са се сринали с 46,8 на сто. Банковият индекс на борсата е потънал с 65,3 на сто.