Европейските държави изостават от Мексико и Китай при доставките на американски втечнен природен газ (LNG), но Старият континент прави сериозна крачка към промяна статуквото, съобщава Инвестор.

Търговски представители от Европейската комисия (ЕК) ще посетят Вашингтон във връзка с договореностите между председателят Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп от срещата през юли тази година, съобщава Energy World.

Европа обеща да засили вноса на LNG с идеята за подобряване на своята енергийна диверсификация, докато САЩ търсят нови пазари за своята газова продукция, за да настигнат лидера в производството на природен газ - Русия.

"Европейският съюз е готов да приеме по-голям внос на втечнен газ от САЩ и това се превръща във факт, докато говорим", заяви Юнкер, добавяйки: "Ръстът в износа на американски втечнен природен газ, ако е с конкурентна цена, може да има стратегическо значение за блока при доставките на газ".

Европа е внесла около 10% от общия обем на износа на американски газ през 2017 г., което е с 5% повече в сравнение с предходната година, следвайки шистпвата революция от 2013 г., която превърна САЩ от най-големият вносител на синьото гориво в един от най-големите износители.

И все пак тези 10% са само малка част на фона на търсенето на газ в Европа, което достигна почти 550 млрд. куб.м през 2017 г.

По-голяма част от природния газ "тече" към Европа от Русия и Норвегия, както и чрез доставки с танкери от най-големият производител на LNG в света - Катар.

На фона на опитите на Европа да декарбонизира своя енергиен сектор, необходимостта от природен газ нараства.

По време на срещата между Юнкер и Тръмп председателят на ЕК обеща да намали зависимостта на ЕС от руския газ като подкрепи разработването на нови терминали за приемане и транспортиране на LNG.

За да се улесни търговията с горивото в региона, САЩ трябва да отменят изискването за предварително одобрение от регулаторните органи за доставки до ЕС, смятат от ЕК.

Блокът също така се ангажира да подпомага финансирането на инфраструктурни проекти, свързани с LNG, като тези в Хърватия, Гърция и Ирландия.

За тази цел САЩ притиснаха ЕС с заплахата да наложат мита върху вноса на европейски автомобили, което би засегнало сериозно автомобилната индустрия в континента.

Вносът на LNG за Европа се очаква да нарасне с 20% до 2040 г. спрямо нивата от 2016 г.

Русия продължава да бъде най-големият доставчик на природен газ в региона, но може да срещне в бъдеще сериозно предизвикателство в лицето на САЩ и Китай.

Коментарите на Тръмп и Юнкер след срещата предизвикаха реакция от страна на инвеститорите в двете американски енергийни компании, добиващи и транспортиращи LNG - Cheniere Energy Inc. и Tellurian Inc.

Европа търси начини за доставка на допълнителни количества природен газ, след като най-голямото газово находище на континента, това в Холандия, е почти напълно изчерпано а Франция планира да прекрати дейността на своите атомни електроцентрали.

"Съществуват много опции за доставка на горивото, които ще ни помогнат да отговорим на нуждите на европейските държави", заяви Джейсън Фийр, ръководител на звеното за бизнес изследвания към Poten & Partners Inc.

След като Cheniere започна да изнася газ преди две години чрез терминала Sabine Pass в Луизиана, първото подобно съоръжение в САЩ, което изпраща LNG извън граница, САЩ се превърна в нетен износител на горивото за първи път от 50-те години на миналия век.

През тази година Dominion Energy Inc. откри първото съоръжение за износ на втечнен газ на източното крайбрежие, осигурявайки значително по-кратък маршрут на доставките до Европа.

Европейските държави са "една от големите изненади" от гледна точка на нарастващото търсене на газ, смята Том Ърл, главен търговски директор на американската енергийна компания Venture Global LNG.

Дружеството вече се сключило договори за доставка с европейски компании като BP Plc. И Galp Energia SGPS.