Още акционери в Xiaomi бързат да разпродават акциите ѝ, пише Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Инвеститор, чието име не е обявено, е продал 231 млн. акции клас B за 9,45 хонконгски долара за ценна книга, твърдят източници, запознати с въпроса. Цената е с 5,1% по-ниска от тази в края на търговията във вторник.

Всичко това се случва след изтичането на шестмесечния период, в който някои от ранните акционери и служители на компанията нямаха право да продават акциите си от Xiaomi. Сега обаче, те са напълно свободни да го направят. Днес цената на книжата се понижи с 2,6% в Хонконг.

Първичното публично предлагане на Xiaomi беше едно от най-очакваните през последните години, а първоначално банкерите заговориха за оценка от около 100 млрд. долара. 

Пазарната капитализация на китайския производител на смартфони спадна до около 30 млрд. долара от пика от 61 млрд. долара, който беше достигнан след пазарния дебют през 2018 г.

Търговията от последната седмица обаче показа, че голяма част от инвеститорите са се възползвали от възможността да се отърват от акциите си.

Фонд, подкрепян от милиардера Юри Милнър - един от най-активните инвеститори в стартъпи, също прехвърли милиони акции на Xiaomi на инвеститори, намалявайки дела си до под 4,99%.