Българската гейминг асоциация (БГА) изпрати отворено писмо до Народното събрание във връзка със законопроектите за изменение и допълнение на Закона за хазарта - на депутата Валери Симеонов и на ГЕРБ.

От БГА отбелязват, че с предложената "драстична промяна в законовата регулация" ще се стигне до "сериозни негативни последици върху пазара на игралната индустрия, държавния бюджет и правните субекти".

Ограничаването на част от хазартната дейност ще доведе до възникване на нелегален хазарт. Европейската и световна практика е доказала, че колкото по-ограничен е хазартът, колкото по-рестриктивна е регулацията, толкова по-развит е нелегалният хазарт. Изваждането на един добре регулиран и работещ бизнес от белия сектор, неминуемо го пренася в сивия, се казва в писмото.

Ако проектът (има се предвид този на Валери Симеонов) бъде приет, загубите за държавата ще бъдат в огромни размери, смятат в БГА. Изтъкват, че повече от 75% от съществуващите игрални обекти ще бъдат затворени, което ще доведе годишно до над 60 млн. загуба във вид на такси по Закона за хазарта и алтернативен данък по ЗКПО; над 155 млн. загуба от ДДС; над 145 млн. загуба от осигурителни вноски, корпоративен данък, както и вноски за социално отговорно поведение и др.

Десетки хиляди са заетите лица пряко или косвено в игралния сектор като много от тях са висококвалифицирани специалисти, подчертават от БГА. Затварянето на 75% от игралните обекти ще доведе до директно освобождаване на над 30 000 пряко заети работници и служители в активна възраст, категорични са от асоциацията.

Повече от 50 млн. лева годишно са средствата, които се отделят от частно-правните организатори за спонсорство и реклама на спорта, се казва още в становището.

Затварянето на 75% от игралните обекти ще доведе до прекратяване на дългосрочни наемни отношения и освобождаване на търговски помещения със значителни площи и висока наемна цена. Същите трудно биха били наети, което ще окаже негативно влияние върху имотния пазар и доходите на собствениците на помещения, посочват от асоциацията.

От БГА твърдят, че проектозаконът представлява безпрецедентна държавна намеса в бизнес средата, която противоречи на основните европейски принципи за конкурентност, свободна стопанска инициатива, равнопоставеност на правните субекти и правна сигурност.

Асоциацията коментира, че подходът, възприет в "законопроекта, внесен от ГЕРБ на 5 юни 2020 г. е много по-правилен, отговаря на нуждата на обществото, съхранява правата и интересите на фиска и лицензираните субекти и представлява пропорционална законодателна мярка".

От БГА поясняват, че са неправителствена организация, която обединява повече от 60% от лицензираните организатори и производители на игрално оборудване. Нейните експерти ще подготвят и внесат становища и по двата законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Източник: БГА

Източник: БГА