Измамната схема за двойно възстановяване на данъци, която е струвала на Германия над 5 милиарда евро, е незаконна. Това постанови днес наказателен съд в Бон в първото си решение по продължаващото дело, предаде Ройтерс.

Епохалният процес срещу двама британски банкери е първото наказателно дело, заведено срещу замесените в т. нар. кюм-екс (cum-ex) търговия - практика, определена като "скандална" от германския министър на финансите Олаф Шолц.

При този тип трансакции банки и брокери бързо търгуват акции с (cum) или без (ex) дивидентни права, като целта е да се скрие идентичността на истинския собственик и да се позволи и на двете страни да искат възстановяване на данъка върху нарастването на капитала.

Съдебното решение в Бон в подкрепа на държавата би улеснило останалите дела по случая и възстановяването на по-голямата част от парите.

Британците Никълъс Дайъбъл и Мартин Шилдс са заподозрени, че са дирижирали измамна схема за незаконно двойно възстановяване на данъци в размер на над 450 милиона евро.

Ако бъдат признати за виновни, и двамата могат да получат до 10 десет години затвор, както и нареждане да върнат спечеленото от търговията.