Германия, Италия и дори Гърция плащат по-ниска цена от България за руския газ, показва доклад на Европейската комисия. У нас синьото гориво от "Газпром" влиза на 19,92 евро за мегаватчас без данъци и такси по данни за второто тримесечие на тази година. В Гърция обаче цената е 18,97 евро за мегаватчас, в Германия - 18,75 евро за мегаватчас, а в Италия - 19,69 евро за мегаватчас.

По-добри от нашите са и цените в Унгария, Латвия и Литва.

Едва четири държави в ЕС плащат по-скъп газ от България - Словакия, Чехия, Словения и Естония - между 20,38 и 21,86 евро за мегаватчас.

Според "Булгаргаз" обаче цената на руския газ за страната ни, посочена в доклад на Еврокомисията, не отговаря на действителната на горивото, доставяно ни от "Газпром". От дружеството не посочват каква точно е реалната цена, а само уточняват, че "предстои да бъдат изяснени причините за различието в публикуваните данни".

В същото време газът за домакинствата у нас е по-евтин от редица европейски страни, като средно българите плащат по 3,85 евро за киловатчас, отчита докладът на ЕК. Под нас са Румъния - с 3,35 евро за киловатчас, Унгария - 3,66 евро за киловатчас и Словения - 3,76 евро за киловатчас. Най-скъпо е синьото гориво за домакинствата в Швеция - 11,31 евро за киловатчас, Дания - 9,42 евро за киловат час и Италия - 8,89 евро за киловатчас.