Правилата на Световната търговска организация (СТО) се нуждаят от модернизация, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от ДПА. Той каза това преди днешната неофициална среща на министрите на търговията от ЕС в Букурещ.

"Искаме и се нуждаем от правила за световната търговия, за да отвърнем на актуалните предизвикателства", изтъкна Алтмайер. По думите му, особено необходимо е осъвременят регламентите за държавната помощ, тъй като те могат да подкопаят конкуренцията. Регулациите за електронната търговия също трябва да бъдат модернизирани.

Страните членки на Г-20 обмислят начини за подобряване на набора от правила на СТО в светлината на множеството критики, по-точно безпокойствата на САЩ, че Китай злоупотребява с регламентите. Спорът вече предизвика търговска война, която има опасност да се задълбочи.

Страните от ЕС изразиха подкрепа за промените в СТО на фона на заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп да извади страната си от организацията, ако няма реформи. Вашингтон оказва натиск, като блокира назначаването на нови членове на арбитражния орган на СТО, което доведе системата за решаване на търговски спорове в организацията до ръба на колапса.