Украинската газова компания Нафтогаз вече е получила предупреждение от руския Газпром, че без нов транзитен договор от 1 януари ще спре постъпването на руски газ в украинската газопреносна система. Това съобщи изпълнителният директор на Нафтогаз Юрий Витренко в интервю за "Дойче веле", цитирано от ТАСС.

В писмо, изпратено от Газпром на Нафтогаз, черно на бяло е написано, че на 1 януари в 10:00 часа московско време (09:00 часа в Киев) Газпром няма да има основания за доставяне на газ към Украйна, каза Витренко. По думите му с тази фраза Газпром фактически признава, че ще "затвори тръбата", спирайки транзита на газ през украинската газопреносна система.

Преди дни  Апелативният съд на шведския окръг Свеа отхвърли днес жалбата на руската газова компания Газпром срещу решение на Стокхолмския арбитраж по спора с Нафтогаз Украйна за транзита на газ.

Решението на съда означава, че искът на руската компания е отхвърлен. През 2020 година се очакват решенията по още две съдебни дела между същите страни, се посочва в съобщението.

През февруари 2018 година Стокхолмският арбитраж задължи руската компания да изплати на украинската страна около 2,56 милиарда долара за недоставянето на газ по транзита.

Според Москва изявлението на Нафтогаз, че при липса на споразумение с руската страна от 2020 г. може да пренасочва транзитния руски газ към украинските подземни хранилища, е шантаж за Русия и Европа. Украйна има договорни задължения и не може да спре транзита, даже ако страните не се договорят до края на текущата година.

Според шефа на Нафтогаз без транзитен договор Украйна също няма да има основания да достави руския газ, който ще бъде в системата й, до Европа. Поради това тези количества ще бъдат вкарани в подземните й газови хранилища, докато не се яви законният им собственик.

Витренко призна, че има физически ограничения за натрупването на газ в подземните хранилища, чиито капацитет е между 25 и 30 милиарда кубични метра. В момента в тях вече има около 21 милиарда кубични метра синьо гориво.

Витренко заяви вчера, че Русия и Украйна трябва да сключат споразумение по газовите въпроси най-късно на 13 декември. Ако това не стане, трябва да има някакво временно решение, допълни той, без да посочи конкретни варианти.

Подобна драма имаше преди около 10 г., когато половин Европа остана без синьо гориво за повече от 10 дни. Това доведе до спиране на редица топлофикации и неприятости за хората в зимните месеци.

Оттогава всеки път в края на годината Киев и Москва се заплашват за спиране на газовия поток,но в крайна сметка се споразумяваха в последния момент.