Средната цена на газа, изнасян от руския газов гигант Газпром, в края на годината ще бъде около 248 долара за 1000 кубични метра, съобщи заместник-директорът на Газпром Александър Медведев в интервю за списание "Газпром", цитирано от ТАСС.

За първите девет месеца на годината по договори на Газпром експорт в страни извън Общността на независимите държави (ОНД), според предварителните данни, са изнесени 148,24 милиарда кубични метра газ от Русия при средна цена около 235 долара за 1000 кубични метра, уточни той.

По думите му тази година ще бъде поставен пореден рекорд и износът ще прехвърли символичния праг от 200 милиарда кубични метра газ.

Очакваме средната цена на газа в края на годината да бъде около 248 долара за 1000 кубични метра, допълни Медведев.

По-рано Александър Медведев бе обявил, че средната износна цена на газа през първото тримесечие на годината е била 232 долара за 1000 кубични метра, като очакваше, че за 2018 година ще се запази на равнището 230 долара. По негови данни средната цена на газа за износ през януари е била 224 долара за 1000 кубични метра, а през 2017 година - 196,7 долара, през 2016 година - 167 долара за 1000 кубични метра, припомня ТАСС.

В момента Газпром анализира различни варианти за наземния маршрут на газопровода "Турски поток" на територията на ЕС и съседни страни. По-специално разглежда варианта за маршрут на доставките на руски газ през територията на България, Събрия и Унгария, посочи Медведев.

През 2017 година Газпром подписа с компетентните органи на тези страни пътни карти, чиято цел е да бъде създадена необходимата газотранспортна инфраструктура според изискванията на европейското законодателства. Трябва да се подчертае, че тази инфраструктура се изгражда в процеса на развитието от всяка страна на нейната собствена газотранспортна система, подчерта заместник-директорът на Газпром.