"Ще имаме среща днес с вицепремиера в оставка Корнелия Нинова", каза пред БНР Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

"Да имаме сигурност на доставките на газ и на каква цена ще са", тези приоритети откои той като фокус на разговора. Стаменов отбеляза, че, ако се говори за диверсификация, "трябва да получим количествата си по договора с "Газпром" и да добавяме доставчици".

"Газпром" не е в санкционния списък. Големите държави не са си прекратили доставките от "Газпром". Ние не сме фенове на "Газпром", а искаме природен газ на конкурентни цени. И това ще обясним днес на г-жа Нинова. ... Ситуацията е ужасна, защото индустрията е експортно ориентирана, ние изнасяме 80% от продукцията си навън. Нашите договори са сключени 2-3 месеца напред, т.е. сега трябва да подписваме договори за периода септември, октомври и нататък. Как подписвате договор, без да знаете цената на природния газ за следващите месеци."

Позицията на Константин Стаменов за подновяване на връзките с "Газпром" не е изненада, за това например отдавна настояват и от Асоциацията на работодателските организации в Бълария (АОБР). Аргументът им е, че сигурни доставки може да има само на руски газ. "Ние сме се отказали от дългосрочен договор (с "Газпром" - б.р.), от който месечно губим по около 125 милиона лева заради отказа", каза наскоро председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, членуваща в АОБР, Васил Велев. Той даде пример със страни като Германия, Франция, Италия, Австрия, Словения, Словакия, Унгария... и запита: "Те не са ли европейски страни като не са се отказали от руския газ". 

На по-друго мнение е икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт, който също по БНР каза, че "Газпром" не е надежден доставчик, тъй като едностранно е прекратил доставките за България, въпреки че му е било платено (през април).

Стайков изрази изненадата си от позицията на Константин Стаменов.

"Проблемът с "Газпром" не е, че на нас те не ни харесват или, че сме се отказали; просто руският президент Владимир Путин прие няколко указа, които тотално променят условията на договора с "Газпром" и влошават условията за България", отбеляза Стайков.

Той добави, че доставките на газ са намалели и остават несигурни дори и за страни (и компании), които са приели руската схема за разплащане. 

"Газпром" вече обяви, че не може да гарантира работата на "Северен поток-1" дори и след изтичане на планираното време за гаранционен ремонт - 10-те дни изтичат по-късно тази седмица. Руският монополист изтъкна, че не е в състояние да потвърди, че проблемната турбина на "Сименс", изпратена за ремонт в Канада, ще може да бъде инсталирана и да заработи.