След фалстарта и закъснението Франция днес вдигна флагчето на пистата за надпревара в изграждането на 5Джи (5G) мрежата. Предоставянето на първите честоти се очаква да донесе на хазната няколко милиарда евро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първоначално търговете бяха предвидени за април, но заради пандемията от новия коронавирус бяха отложени. Те трябва да позволят на операторите Оранж (Orange), Ес Еф Ер (SFR), Буиг телеком (Bouygues Telecom) и Фрий (Free) да придобият днес 11 "блока" честоти и да открият пътя към предоставянето на услуги 5Джи в някои градове до края на годината.

Въпреки недоверието сред част от обществеността и многобройните искания за мораториум на редица депутати от левицата, бъдещата мрежа ще започне да се изгражда във Франция. Първоначално ще се използва честотният интервал 3,4 до 3,8 гигахерца на електромагнитния спектър.

Четирите оператора вече са получили по един блок от 50 мегахерца в този честотен интервал и са платили за него фиксираната цена от 350 милиона евро. Със 110 мегахерца допълнително държавата се надява да получи най-малко 2,17 милиарда евро.

Един оператор ще може да придобие не повече от 100 мегахерца, така че всички да имат шанс, обясни френският телекомуникационен регулатор Арсеп (Arcep), който отговаря за търговете.

Първото поколение мобилна телекомуникация позволяваше да се водят разговори, второто прибави текст, третото даде възможност да се правят покупки и да се изпращат изображения, а четвъртото донесе мобилния интернет и видеото. С времето 5Джи се очаква да увеличи скоростта и да свърже всичко, което досега е останало несвързано, отбелязва АФП.