Филипините станаха първата страна в света, която одобри производството за търговски цели на "златния ориз" - генномодифициран ориз, предназначен да помогне в борбата със слепотата при децата в развиващите се страни, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Този ориз съдържа допълнителни гени, насърчаващи синтеза на бета каротин, който е основен източник на витамин А.

Според оценката на Световната здравна организация до 500 000 деца в света ослепяват всяка година заради дефицит на витамин А, от които половината умират през 12-те месеца след загубата на зрение.

Решението на филипинските власти ще позволи на селскостопанските производители да отглеждат този ориз.

Това е наистина важен етап за проекта ни, тъй като означава, че сме преминали през регулаторната фаза и златният ориз е толкова полезен, колкото и обикновения, каза пред АФП Ръсел Райнке от Международния институт за изследване на ориза (IRRI), чиято централа е във Филипините.

Вече можем да продължим към фазата, при която се увеличава количеството на семената от няколко килограма до тонове, които ще влязат в системата за разпространение на семената във Филипините, така че те да станат възможно най-широкодостъпни.

Институтът работи от 20 години заедно с изследователите от филипинското министерство на селското стопанство за разработката на златния ориз, който е наречен така заради жълтия си оттенък.

Става дума за първия генномодифициран (ГМО) ориз, чието производство за търговски цели е одобрено в Южна Азия и Югоизточна Азия, потвърдиха регулаторните органи.

Златният ориз бе обект на ожесточена съпротива от някои екологични организации, които се противопоставят на ГМО продуктите.

Въпреки зелената светлина за производството му жълтият ориз няма да попадне скоро на масата на филипинците.

Доставката на ограничени количества за филипинските земеделци може да започне в някои провинции през идната година, посочи Райнке.

В Канада и САЩ жълтият ориз вече получи предварителни разрешения, припомня АФП.