Насред пейзаж, доминиран от оризови полета, в делтата на река Нил, фермерите от Ал Карамус от десетилетия залагат цялото си препитание на египетския папирус (хартиената тръстика или нилска трева е вид водно цъфтящо растение, което е в основата на папирусната хартия, но сега се отглежда основно като декоративно растение - бел. реп.). В момента те се борят да спасят поминъка си, застрашен от намалелия брой туристи, информира Франс прес, на която се позова БТА.

През 70-те години на миналия век фермерите от това село, разположено на 80 километра североизточно от столицата Кайро, възстановиха хилядолетни земеделски и занаятчийски техники, които почти бяха изчезнали.

Оттогава по-голямата част от производството на египетски папирус идва от този район в губернаторство (мухафази) Аш Шаркия, според професионалистите от бранша.

И ако в древен Египет папирусът е използван като основа за писане, то днес рисунките върху ценните листа на растението са предпочитани сувенири от чуждестранните туристи.

Художниците в Ал Карамус и Кайро разполагат с богата гама от теми за творбите си: йероглифи, фараони, богове и богини от Античността, арабска калиграфия или пейзажи.

След бунта от 2011 година и последвалата политическа нестабилност туристите обаче се отдръпнаха от Египет.

Когато през 2020 година те постепенно започнаха да се завръщат, пандемията от Ковид-19 обхвана страната и света и отново нанесе удар на този ключов сектор.

Миналата година приходите от туризъм са били само 4 милиарда долара спрямо очаквани 16 милиарда долара.

В Ал Карамус едва 25 ферми се опитват да се издържат от папируса в сравнение с 500 преди 2011 година, разказва 60-годишният Сайед Таракан, земеделец и художник, основател на браншова асоциация в селото през 2014 година.

Абдел Мобди Мусалам е собственик на ателие, където папирусът се превръща в хартиени листа.

"Папирусът е единственият ни източник на приходи. Не познавам друг. Това е животът ми", казва 48-годишният Мусалам, който е натрупал около 80 процента загуби.

Преди 2011 година за него са работили осем души, сега са само двама.

В Гюзех, недалеч от прочутите пирамиди, 48-годишният Ашраф ел Сарави, собственик на голям магазин за рисунки върху папирус, в който вече няма туристи, потвърждава безпокойството, обхванало сектора, но същевременно не губи надежда.

"Туризмът никога не умира, може да е болен за известно време, но ще оздравее", коментира той, допълвайки, че магазинът му, затворил за няколко месеца заради пандемията, е загубил голяма част от приходите си от миналата година.

В същото време, за да се справи с кризата, Сайед Таркан е диверсифицирал стоките си. Сега той произвежда тефтери от папирус, листове за принтиране и дори хартия от рециклиран папирус.