Масови загуби очакват овощарите, ако нямат добра изкупна цена на черешите, която да е по-висока от себестойността. Държавата трябва да се намеси, заяви пред БНР Мирослав Черников от Силистра, член на УС на Съюза на Дунавските овощари.

Според него до дни се очакват череши от Гърция и Турция да залеят българския пазар и да подбият цените на родните производители. Опасенията отиват и по-далеч - че ще бъдат изместени от пазара изцяло.

Овощарите искат спешни пазарни мерки от страната на държавата - политика, която да осигури пазарен достъп на българската стока в чужбина.

Мирослав Черников отглежда около 1000 декара череши, кайсии, сливи и вишни от общо близо 50 000 декара с трайни насаждения в Силистренско. Общо овощарите в региона са около 500. Доволен е, че са успели да спасят плодните си дръвчета от сланите, но проблемите не свършват с това.

Фермерът, както и много други негови колеги непрекъснато правят инвестиции. Отварят цехове за сортиране и охлаждане на плодовете, с цел подобряване на качеството, което предлагат на пазара.

В годините румънски прекупвачи спасяваха силистренските стопани на трайни насаждения, но на тях не може да се разчита. Те отиват там, където цената е най-ниска, а тази година - се очертава да имат голям избор, обяснява той.