Сериозен конкурент на вече построения, поне в морската си част газопровод "Турски поток" е на път да се реализира, след като Израел, Италия, Гърция и Кипър постигнаха споразумение за строителството на East Med, пише The Times of Israel.

Предвидено е газопровод да доставя природен газ от най-голямото находище, открито през 21 век - "Левиатан", залежите на което се оценяват на около 470 млрд. куб. метра. Експерти на Европейската комисия вече са дали положително становище за проекта, предварителните проучвания и планирането на който бе финансирано от Брюксел.

Новият газопровод ще струва 7 милиарда долара и ще е положен на най-голяма дълбочина на морското дъно на Средиземно море - 3000 метра. Очаква се окончателното споразумение за строителството да бъде сключено между държавите участнички през февруари 2019 година.

Пътят на природния газ ще тръгва от Средиземно море край бреговете на Израел до Кипър, след това до Крит и до територията на континентална Гърция, откъдето ще бъде продължен до Италия. По него ще се транспортират 20 милиарда м3 природен газ на година, което е повече от предвидения капацитет на втората тръба на "Турски поток" (15 млрд. куб. метра).

Строителството ще отнеме 4-5 години и през 2024-2025 година израелски природен газ ще стигне до Европа, смятат участничките в проекта.