Газът, който Турция откри в Черно море, ще потече към домакинствата през 2023 г., съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси в интервю за телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предаде БТА.

Министърът увери също, че няма да има проблеми с доставките на природен газ в Турция и че страната разполага със синьо гориво.

"Технически няма проблеми, имаме договори. В края на всяка година правим планиране за следващата", каза той, като добави, че разчетите за сегашния период са били за количества от 50-51 милиарда куб. м, като са били добавени около 10 млрд. куб. м. допълнително.

Министърът отбеляза по отношение на цената на газа, че държавата покрива значителна част от сметките на гражданите, като потребителите не усещат по джоба си скока на цените в енергетиката. По думите му държавата е осигурила това чрез "саможертва" в размер на 160 млрд. турски лири /10,02 млрд. евро според днешния курс, бел.ред./.

Дьонмез посочи още, че Турция планира през 2023 г. да започне да подава газ от откритите в Черно море находища към потребителите в страната за битови нужди.

"С газа, който произвеждаме там, ще покриваме потреблението на домакинствата", каза министърът", каза министърът.

Турция откри миналата година запаси от 405 млрд. куб.м природен газ, а през юни допълнително откритие увеличи кумулативните запаси на находището до 540 млрд. куб.м.

Страната очаква да покрива около една трета от нуждите си от природен газ с резервите в Черно море, когато достигне най-високия производствен капацитет през 2027 г., каза Дьонмез в предишно интервю за Блумбърг.

През 2020 г. вътрешното потребление на газ в Турция е било около 48 млрд. куб. м газ.