Израел ще позволи на малки туристически групи от избрани държави да посещават страната от 19 септември в рамките на пилотна програма за рестартиране на туризма, съобщи Ройтерс, като се позовава на израелското правителство.

На туристически групи от 5 до 30 души от страните в зеления, жълтия и оранжевия списък на Израел ще бъде позволено на влизат в Израел, стига всичките им членове да са напълно ваксинирани, обяви израелското министерство на туризма.

Забраната за посещения на индивидуални туристи обаче остава.

През май Израел позволи посещенията на малки туристически групи, но с разпространението на варианта Делта през август те бяха спрени.

Забраната остава в сила за групи от страните от червения списък на страните с висок риск от КОВИД-19. В червения списък влизат България, Бразилия, Мексико и Турция.

Пристигащите туристи ще трябва да представят доказателство за поставена втора доза от ваксините в последните шест месеца или на бустерна трета доза. Освен това те ще трябва да имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, и ще бъдат подложени на серологичен тест при пристигането си на летище "Бен Гурион" в Тел Авив.

Израел е сред страните (заедно с Франция, Китай и Чили), които слагат подсилващи дози от ваксините на някои от по-възрастните си граждани.