Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова да се използват местните валути в търговията на 34-ата среща на Комитет за икономическо и търговско сътрудничество към Организацията за ислямско сътрудничество (COMCEC) в Истанбул в сряда, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak, цитирано от "Фокус".

"Колкото повече увеличаваме търговията между членовете на организацията, толкова по-силни ще бъдем", заяви турският лидер. "За да строшим оковите на империализма, от изключителна важност е да използваме собствените валути в търговията помежду си", добави той. Изданието отбелязва, че COMCEC е един от четирите комитета към Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и е основната многостранна икономическа и търговска платформа за сътрудничество в мюсюлманския свят. Ердоган призова за регионално единство

Повече не трябва да се хващаме на игрите на тези, които ни изправят едни срещу други, като използват нашите различия, заяви Ердоган, като добави: "Повече не трябва да падаме в капаните, на тези, които действат с логиката, че капка петрол е по-ценна от капка кръв". "В регионите, където границите са начертани с кръв, ние не трябва да издигаме нови граници, нови стени в нашите сърца", добави държавният глава.

Системата на ООН трябва да бъде променена

"Видях, че те не мислят толкова за сомалийските деца, колкото мислят за китовете на полюсите. Загрижени ли са те за тези, които умират, докато мигрират през Средиземно и Егейско море? Ние знам, че те не ценят почти нищо, освен парите и диамантите", заяви Ердоган. "Всички членове на ООН трябва да имат постоянен статут. Системата на ООН трябва да бъде променена", добави турският президент. Изданието припомня, че Ердоган отдавна призовава за реформиране на структурата на Съвета за сигурност на ООН, използвайки мотото: "Светът е по-голям от пет" и критикува петте постоянни членки на СС - Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ.

Турция стои редом с Палестина, Ерусалим

Президентът заяви също, че "международните организации разочароваха мюсюлманите относно палестинците и гражданските войни и от това, че се натискат мюсюлманите да излязат с решения". "Докато мюсюлманите и хората, които защитават справедливостта и свободата същвествуват, Палестина също ще продължи да съществува", увери Ердоган. Турският лидер добави, че Анкара ще насърчава гражданите си да посещават Ерусалим, така че "нашествениците да не изгасят светлините на Свещения град".