Българската независима енергийна борса работи по правилата на Европейския съюз. Работи изключително добре. Това е пазарът - има търсене и предлагане. Такава е ситуацията в настоящия момент, мисля, че това не са някакви изключение, не са някакви драматични събития и ситуации. Но, разбира се, много предприятия, които не са успели да си закупят електрическа енергия на база двустранни договори, на практика отиват на платформа "ден напред".

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в парламента.

Тя трябваше да участва в дискусия за състоянието на свободния пазар на електрическа енергия, организирана от енергийната комисия. Но заседанието беше отменено заради продължаващото пленарно заседание за субсидиите на парламентарните партии.

От няколко месеца бизнесът алармира, че в определени дни цената на тока на борсата е двойно по скъп. Според шефа на АИКБ Васил Велев това са 183 дни в годината. Индустриалците обвиниха за ситуацията шефа на НЕК Христо Илиев и му поискаха оставката. Той я подаде, но тя не бе приета. Според АИКБ НЕК толерира частни производители на ток, като пуска малко енергия на пазара и по този начин изкуствено покачва цените.

Петкова подчерта, че държавата прави това, което е разписано в Закона за енергетиката. И припомни: "миналата година бяха направени промени в закона и цялото количество електрическа енергия, произведена от всички производители не само държавни се търгуват само на независимата българска енергийна борса". "Държавната енергетика осигурява 60% от търгуваната електрическа енергия, търгувана на борсата. Останалите 40% се осигуряват от други производители, търговци на енергия. Това, което се получи на пазара първите няколко дни на юли има компетентен орган - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Всеки, който разполага с данни за нарушение, може да сезира КЕВР", акцентира министърката.

На въпрос има ли системен проблем и належащи ли са законови промени, тя посочи: "Ако има напрежение за цената, тя е само за "ден напред", като има още 2 платформи на борсата - за двустранна търговия и за търговия в рамките на деня.

Напрежението, което се създава епизодично, е единствено и само на платформата "ден напред".

Тя акцентира, че началната цена на борсата за енергията, предоставяна от държавните дружества на борсата е 44 лв. за "ден напред".