Електронните цигари са два пъти по-ефикасни за спиране на пушенето в сравнение с никотин-заместващата терапия, а във Великобритания те вече се предлагат дори в болниците като метод за отказ от тютюнопушенето. Данните след дългогодишната им употреба в САЩ и Великобритания показват, че тютюнопушенето там драстично спада.

Много нисък е и процентът и на младежите, започнали да употребяват ежедневно електронни цигари, показват данните в САЩ. Наблюдава се, че тютюнопушенето сред младежите в двете държави спада рязко в периода, в който електронните цигари стават популярни.

"Проучване на поведенченска интервеция установява, че електронните цигари са около 2 пъти по-ефикасни от никотин-заместващата терапия. Е-цигарите са ефикасно средство за спиране на тютюнопушенето". Това посочи проф. Константинос Фарсалинос, научен сътрудник в "Центъра за сърдечна хирургия Онасис" в Атина по време на Третия научен форум за намаляване на вредата от тютюна в Гърция.

"Тютюнопушенето в САЩ спада с безпрецедентна скорост и последните данни показват, че по-малко от 1% от младежите пушат цигари. В момента там расте едно бездимно поколение и това има важно значение за общественото здраве. Същото се случва и във Великобритания. Там гледат на електронните цигари като средство за отказване на цигарите. Дори в болниците се отварят магазини, които ги предлагат, за да насърчат пушачите да ги използват като средство да спрат да пушат.", заяви проф. Константинос Фарсалинос в рамките на панела на научната конференция - "Клинична оценка и научни изследвания".

Проф. Константинос Фарсалинос

Употребата на електронните изпарители с никотин сред младежите трябва да следи, но тя е ограничена до тези, които така или иначе пушат. В Европа има строги регулации, за да не се допуска достъпа до тези продукти от младежи, уточни гръцкият експерт. Проф. Фарсалинос е изследовател, клиницист и епидемиолог към Университетите в Патрас и в Полопонес в Гърция и има над 85 изследвания и научни статии в международни издания за е-цигарите и намаляване на вредата при употребата на тютюн и никотин.

Устройствата с нагряване на тютюн се смятат за малко по-малко вредни от цигарите и могат да променят световната картина на заболяванията, свързани с тютюнопушенето, заяви по време на конференцията проф. Джузепе Бионди Зокаи, който изследва нагреваемите тютюневи изделия и употребата им по отношение на сърдечносъдовия риск.

"Основното при намаляването на вредата при преминаването на пушачите на тези продукти спрямо цигарите е, че няма горене. Преминаването на продукт с намален риск е умен подход, защото така се запазва ритуалът, така пушачът може да намали употребата и да спре", обясни проф. Зокаи и даде личен пример като пушач, преминал последователно на устройство с нагряване на тютюн, електронна цигара и вече в графата "бивш пушач". Според него настоящите пушачи трябва да обмислят възможността да преминат на устройства за нагряване на тютюн като стъпка към крайното спиране на пушенето, без да се изключват и други стратегии като консултиране или никотин- заместваща терапия. При всеки човек най-подходящият подход да спре цигарите е различен.

"Най-важното, което трябва да помним, че устройствата с нагряване на тютюн не са по- безопасни от въздържането от пушене. Те имат различни рискови профили и пациентите - пушачи, които не могат да спрат цигарите, трябва да бъдат насочени към продукти с по-нисък риск. Електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн могат да намалят риска за пушачите, но могат да имат както остри, така и дългосрочни последствия и тяхната употреба трябва да се разглежда само като стъпка към спирането на цигарите."

Много от пациентите с онкологични диагнози не отказват цигарите, въпреки абсолютните противопоказания, заяви в научната конференция в Атина проф. Питър Харпър, един от основателите на Лондонската клиника по онкология. Проф. Харпър е автор на над 400 доклада и е известен с разработката си на подобрени методики за лечение на рак.

"Никога не съм бил почитател на логиката "спри да пушиш или умри". Трябва да се намали вредата от тютюнопушенето. Няма много добро разбиране за това какво е намален риск по отношение на пушенето и какъв е рискът при новите бездимни тютюневи изделия", заяви световнопризнатият онколог.

Участниците в дискусията: говори проф. Харпър

Лекарите и изследователите припомниха, че над 1 млрд. души по света пушат, а тютюнопушенето е причина за над 25 заболявания, свързани с него. По тази причина намаляването на вредата от тютюнопушенето е важна стъпка, за която все още в обществото няма добро разбиране и информиран избор, посочиха експертите.

Третият научен форум за намаляване на вредата от тютюна, който се проведе виртуално в края на септември в Атина, събра 37 изтъкнати международни учени, медицински и здравни специалисти от областта на онкологията, кардиологията, фармакологията и други специалности, за да представят последните резултати от изследванията на бездимните алтернативи - електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн.

В края на конференцията водещите експерти се обединиха около създаването на Международна ацоциация за контрол на тютюнопушенето и намаляване на вредата (SCOHRE).

Асоциацията със седалище в Брюксел ще има за основна цел повишаване на осведомеността за вредата от тютюнопушенето с цел превенция, контрол и борба с вредния навик. Организацията ще насърчава още продължаването на научните изследвания и подкрепата на стратегия за намаляване на вредата от тютюна чрез иновативни и научно доказани по-малко рискови алтернативи на традиционното пушене.