"Ситуацията в момента е извънредна за петролния пазар. От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ. Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол. И все още не е ясно за колко време то може да бъде възстановено." Това каза по Нова тв Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Експертите в Саудитска Арабия обещават до дни да възстановят поне половината от засегнатите инсталации. Не е ясно обаче дали това ще се случи, отбеляза Бенчев.

По негово мнение поскъпване на цените на горивата по бензиностанциите ще има. "С колко ми е трудно да прогнозирам. Ако има нещо, то ще е в рамките на няколко стотинки", прогнозира експертът.

"Видя се, че тези инсталации са рискови, могат лесно да бъдат ударени и извадени от строя. Това ще е риск, който оттук нататък ще бъде калкулиран в цените на суровия петрол", коментира Бенчев.

Относно вероятността за конфликт между САЩ и Иран, експертът смята, че това няма да се случи.

"Ако стане, това ще бъде най-лошо за всички, включително и за световната икономика. Ще доведе до цени от над 100 долара на барел. Никой няма интерес, това ще доведе до рецесия", категоричен е Бенчев.

Как се движи пазарът

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) скочи до 66,43 долара за барел вчера, информира днес на сайта си картелът, предаде БТА.

В петък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 60,02 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.