Организационният секретар на Асоциация "Български пипер" Георги Василев заяви по БНР, че вносът на чушки е между 4 и 6 пъти по-голям от произведените у нас.

Коментарът му бе по повод изнесена статистика от земеделския производител Красимир Кумчев, според която внесените в България ябълки са 14 пъти повече от произведените тук.

"Дотук я докарахме с много безотговорност, със загубване на нашите пазари, защото когато ти отнемат пазарите, не ти остава нищо друго освен да намаляваш производството и да унищожаваш предприятия, а не да създаваш", отбеляза Василев. Според него "българският потребител е информиран, но няма право на информиран избор и това е трагедията ни".

"Българските производители трудно достигат до търговските вериги, защото още при създаването си веригите дойдоха със своите доставчици от чужбина. И в момента всички вериги, които продават вече около 70% от зеленчуците и плодовете в България, се стараят да продават и стоки от български производители, но това е само за авторитет", подчерта още организационният секретар на асоциацията.

И допълни, че родните производители искат да се обединят в някакво сдружение например, но за това има много пречки.

Идеята на земеделското министерство за въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците Василев коментира така:

"Обратното начисляване на ДДС ще даде мощен тласък за регистрация и развитие на организациите на производителите и това нееднократно сме го споменавали на министър Танева и на всички министри, които досега са били в земеделското министерство".

Процедурата обаче е доста дълга и изисква съгласие от финансовото министерство, както и нотификация от Брюксел.

Като основна пречка за липсата на организации на производителите Василев изтъкна нелегалната продажба без ДДС.

"Тъй като организацията на производителите е дружество, което е регистрирано по ДДС и продава своята продукция с ДДС. А в същото време отделни производители, които са много - 60% от производството в България, е нелегално - продават или без ДДС, или без никакви фактури. И така организацията на производителите не може да се противопостави на нелегалните продажби", каза още той.

"И това не е тайна за държавата. В Европейския съюз 40% от плодовете и зеленчуците също се продават нелегално", отбеляза Василев.