Преговарящи от ЕС се споразумяха късно снощи за нови реформи на пазара на електроенергия в полза на технологиите, щадящи климата, информира ДПА.

Централите, работещи с въглища, и резервните електроцентрали вече няма да получават подкрепа от ЕС след 2025 година, тъй като енергийният пазар трябва да премине към по-екологично чисти енергийни източници, се договориха представители на страните членки и Европейския парламент.

Споразумението бе приветствано от екозащитници и агенции за защита на потребителите.

"Като цяло това е добра сделка за потребителите, която ще помогне пазарът на електроенергия да стане по-благоприятен за потребителите. Например, тя ще увеличи разбираемостта на сметките за ток, нещо с което над 40 процента от потребителите все още се затрудняват", посочи Моник Гойенс, генерален директор на Европейската организация за защита на потребителите (BEUC).

Споразумението ще улесни и сравняването на цените, спестяването на разходи и ще облекчи преминаването към други доставчици. Мярката ще е от полза и за хората, които сами произвеждат електричеството си, например чрез слънчеви панели.

Продажбата на електроенергия през националните граници на страните членки ще бъде улеснена, за да се насърчи конкуренцията.

Производството на електроенергия от въглища, което в момента се подкрепя финансово, за да се гарантират достатъчно мощности при извънредни ситуации, ще бъде прекратено през 2025 година.

Тези мерки трябва да помогнат на ЕС да постигне целите за борба с климатичните промени - до 2030 г. блокът иска да намали емисиите си с 40 процента спрямо 1990 година, припомня