Пандемията и намалената цена на газа белязаха годината за топлофикациите. Как тези две събития се отразиха на дружествата и на цените на услугите им. В момента с най ниска цена са бургазлии, но поне две топлофикации са на стотинки зад тях за първенството. Топлофикациите с малки изключения са отлично решение за постигане на целта за безвъглеродна икономика. 

- Г-н Георгиев, новата година започна с по - ниска цена на синьото гориво, но какво става със сметките ни за парно?

- Намалението от 3% дори да влиза автоматично в сметките на домакинствата ще се отрази като не повече от 2-3 лв. Не че тази сума не е важна особено за социално слабите и онези, които живеят на ръба на социалния минимум, но искам да ви кажа, че повечето топлофикации предоставят допълнителни отстъпки на своите абонати. Топлофикация Перник, например, дава на около 1/3 от абонатите чрез програмата си за лоялност далеч по-големи отстъпки. Такива има и във Враца и Сливен. Около 3% е отстъпката за коректно плащане в Плевен.Частните топлофикации имат гъвкава политика и се стремят да дават повече на своите абонати. Те имат интерес от по-ниска цена, за да печелят одобрението на своите абонати.

- Как приключиха 2020 година топлофикациите? Каква е равносметката?

Годината беше белязана от 2 основни събития за топлофикациите - пандемията и намалената цена на газа. От пандемията научихме, че топлофикациите са отговорни и гъвкави дружества. Голяма част от тях пуснаха бързо система за самоотчет, много активно инсталираха уреди за дистанционно отчитане и редица други мерки, с които отговориха на предизвикателството. Второто събитие, свързано с намаляване на цената и приспадане на разликата или възстановяване на сумите се оказа по-голямо предизвикателство. Всъщност голяма част от тях се справиха добре, но поради недобре оформената фактура в столицата се насади огромно напрежение. Сметките за парно са чувствителна тема и разяснителните кампании, както и ясните фактури са ключови за комуникацията на дружествата. Това е и моето пожелание към тях за предстоящата година.

- Освен по-добра и по-ясна комуникация през 2021г какво друго пожелавате на топлофикациите и какво предстои?

- Над половината от световното население живее в градовете. За съжаление ние не правим изключение. Новата година ни доближава до голямата европейска цел за безвъглеродна икономика или чисто производство и топлофикациите с малки изключения са отлично решение за това. Те са източник на комфорт и социално поносимо отопление и топла вода и ние все повече ще осъзнаваме тяхната важност. Като председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България бих искал да кажа, че въглищните топлофикации направиха огромни инвестиции в газови когенерации, които тази година ще заработят и всички ще видим ефекта от това. Похвално е, че добре работещи газови топлофикации като Плевен, Бургас, Велико Търново също осъществиха инвестиции за увеличаване на своя капацитет. Колкото повече и по-ефективно произвеждат, толкова по-ниска цена ще предложат на хората. В момента с най ниска цена са бургазлии, но поне 2 топлофикации са на стотинки зад тях за първенството. Тази конкуренция ражда повече ефективност и по-добра услуга за хората.

- Вие сте бил изпълнителен директор и член на управителните органи на почти половината от топлофикационните дружества в България. Ако днес можете да избирате, на кое дружество бихте искали да застанете начело?

- Винаги ще имам сантимент към топлофикация Враца, защото там започна трудовата ми кариера и това е първото дружество, което управлявах и ми е на сърцето. Ако се абстрахирам от тези емоции, може би бих избрал едно по-сериозно предизвикателство. Бих бил горд и като част от екипа на една от най-малките топлофикации във Велико Търново и да опитам да разширя нейния обхват и от екипа на големите въглищни централи като Русе и Перник и да стана част от тяхната екологична трансформация. Да си директор на топлофикация е сложна задача. Не си представяйте удобен директорски стол. Да си директор е отговорност и огромно изпитание. Затова искам да поздравя всички служители в топлофикационните дружества и да им пожелая здраве и една достойна 2021 година.