Доларът днес потъна до най-ниското си равнище от над две години, а по-рисковите валути поскъпнаха, след като инвеститорите пренебрегнаха нарастващите коронавирусни инфекции и поредното забавяне на американските преговори за фискални стимули и заложиха на икономическо възстановяване през 2021 година, предаде Ройтерс.

В късната следобедна търговия щатската валута поевтиня с 0,3 на сто спрямо валутната кошница до 89,737. По-рано доларът се обезцени и до 89,681, припомня БТА.

Същевременно еврото поскъпна до 1,22715 долара.

Карантинните мерки в Англия ще бъдат удължени, а новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън предупреди, че ваксинирането на повечето американци срещу Ковид-19 може да отнеме години при сегашните темпове.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на американския Конгрес Мич Макконъл блокира гласуването по предложение на президента Доналд Тръмп за увеличаване на индивидуалните помощи за американците, засегнати от коронакризата, от 600 на 2000 долара. Така допълнително бяха забавени и без това напрегнатите преговори за фискални стимули.

Пазарните настроения обаче останаха оптимистични на фона на очакванията, че в крайна сметка ще бъде постигната сделка по стимулите и ваксините ще улеснят глобалното икономическо възстановяване. Това на свой ред отслаби търсенето на щатската валута.

Анализаторите очакват доларът да поевтинее допълнително през 2021 година, тъй като се очаква новоизбраният президент на САЩ да настоява за още повече мерки в подкрепа на американската икономика.

Рисковите ходове на валутните пазари по-рано днес доведоха до рекордни нива на водещи валути в азиатската сесия. С отварянето на европейските пазари тенденцията се поуспокои, след което бяха отбелязани нови максимуми с напредване на търговията в Европа.