Цените на петрола се повишиха в понеделник, след като китайските фабрики неочаквано са засилили производството си през септември, като смекчиха опасенията за търсенето на фона на продължаващия търговски конфликт между най-големия в света вносител на суров петрол и САЩ.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 9 цента до 62 долара за барел, докато тези върху американския суров петрол West West Intermediate (WTI) нараснаха с 13 цента до 56,04 долара за барел, предава Ройтерс.

PMI индексът (Caixin / Markit Manufacturing Purchasing Manufacturing Index) за септември се разшири за втори пореден месец, след като китайските фабрики са увеличили производството, а новите поръчки са се повишили, като надминаха пазарните очаквания. 

"Данните за Caixin бяха истинска изненада и вероятно ще бъдат положителен знак за пазарите в Азия днес", заяви Джефри Халей, старши анализатор на OANDA в Сингапур, цитиран от Ройтерс.

Той добавя, че е нужно да се публикуват подобни резултати през следващите няколко месеца, за да има признаци за възстановяването на търсенето на петрол в Китай. Страната е вторият по големина потребител на петрол в света, но е най-големият вносител.

Очаква се Брентът да отчете поскъпване с 2,6% през септември, първото месечно поскъпване от юни насам, след като цените се повишиха след безпрецедентната атака срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия на 14 септември, която намали производството си наполовина. За WTI се очаква да месечен ръст от 1,7%.

Най-големият световен износител на петрол Саудитска Арабия възстанови капацитета си до 11,3 милиона барела на ден, предаде Ройтерс през миналата седмица, въпреки че Saudi Aramco все още не е потвърдила, че напълно е възстановила нивата.

"Повечето от това вече бе оценено, когато саудитците казаха, че ще го направят (възобновят производството) бързо", казва Автар Санду, старши мениджър по суровините във Phillip Futures в Сингапур.