Дъждовното лято и по-слабият туристически сезон намаляват продажбите на бира с около 5 процента. Производителите са предпазливи в прогнозите за бирения пазар през годината въпреки ръста в производството.

5,5 милиона хетолитра бира са продадени в страната през миналата година, а оборотът на пивоварните предприятия е близо 480 милиона лева.

Ако неблагоприятната тенденция за спад в продажбите от началото на лятото не се промени през целия пиков за бирата летен сезон, очакванията за пазарните резултати към края на годината не са оптимистични, коментират от Съюза на пивоварите.

В началото на сезона, 55 на сто от пълнолетните българи са консумирали бира поне веднъж седмично, а 60 процента от тях считат, че бирата е най-подходящата напитка. Други 44 % вярват, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот.

Според статистика на бранша, най-много пиво е изпито в Монтана и Русе.

В страната вече се предлагат повече от 120 марки бира, а внесените акцизи и ДДС към фиска са в размер на 130 млн. лв. Капиталовите инвестиции на пивоварните компании за първата половина на годината надхвърлят 20 милиона лева.