България работи активно по 7 потенциални проекта в аутомотив сектора с приблизителна стойност над 2 млрд. лв. и с 4 хиляди нови работни места. В най-бързо развиващия се отрасъл досега са открити десетки хиляди работни места, като потенциалът за развитие е голям. Този бизнес е сред най-иновативните и носещи най-голяма добавена стойност индустрии. Затова е и приоритетен за привличане на чуждестранни и местни инвестиции.

От 10 автомобила, произведени в Европа, в девет има вградени компоненти, произведени в България, а 80 процента от сензорите на автомобилите, продавани в Европа, се произвеждат у нас. Това каза президентът Румен Радев на международната конференция "Automotive&Mobility Forum 2022", която се провежда в София и събра участници от целия регион на Балканите и Източна Европа.

Радев отбеляза също така, че автомобилната индустрия има решаваща роля за просперитета на Европа не само като дял от БВП и трудовата заетост, тя е най-големият частен инвеститор в научно-изследователската и развойната дейност. Президентът изтъкна, че днес автомобилната индустрия е най-бързо развиващият се отрасъл в България. Само за 10 години той заема 10-12 процента от БВП с потенциал да расте, и ако се движи с тези темпове, ще достигне около 20 процента от БВП, посочи Радев. 70 000 са работните места в сектора, и догодина, ако се движи с тези темпове, отрасълът ще има около една четвърт от индустриалните работни места в България.

Страната ни може да се превърне в център за иновации за сектора, особено за електромобили, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при откриването на форума. "Тенденцията е, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият у нас, освен производството си, и развойните си центрове", допълни той.

Бъдещето е свързано с електромобили и автономните автомобили. Можем да бъдем сред водещите в разработката на софтуер за тях. Разполагаме с много добри български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за компаниите от сектора, подчерта Лорер.

Той разказа, че преди няколко седмици в Агенцията за инвестиции е дошла японска компания, която вече има заводи за производство в Сърбия, и е изразила желание да прави развойна дейност у нас. Да се прави развойна дейност някъде означава, че оценяваш интелектуалния капацитет на държавата, човешкия капитал, и разбираш, че на това място можеш да създаваш нови умни продукти, които да движат твоята индустрия в бъдещето, изтъкна министърът.

Лорер коментира, че през последните месеци се работи активно по нови 7 потенциални проекта в аутомотив сектора с приблизителна стойност над 2 млрд. лв., като по тях се очаква да бъдат разкрити над 4 хил. нови работни места. Във връзка с това Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България" обяви, че вече 70 хил. души работят в сектора в над 350 компании.

Правителството е готово да поощрява сериозно, с всички средства, с които разполага, развитието на автомобилната индустрия в България през следващите години, каза още Даниел Лорер и уточни, че това може да стане през закона за насърчаване на инвестициите и през развойна дейност.

На събитието присъстваха представители на редица компании от автомобилния сектор в България, както и международни гости от утвърдени глобални компании.