Дания одобри днес план за строителство на първия в света енергиен остров в Северно море, който ще произвежда и съхранява зелена енергия. С нея ще се покриват нуждите от електричество на 3 милиона европейски домакинства, предаде Ройтерс.

Изкуственият остров, който е в първоначалната си фаза на строителство, ще има размера на 18 футболни игрища, ще бъде свързан със стотици офшорни вятърни турбини. Той ще доставя енергия за домакинствата и зелен водород за корабоплаването, авиацията, промишлеността и тежкотоварния транспорт.

ЕС представи плановете си да трансформира електроенергийната си система, за да разчита повече на възобновяема енергия и да увеличи 25 пъти мощността на офшорната вятърна енергия до 2050 година, отбелязва Ройтерс.

Това наистина е важен момент за Дания и за глобалния зелен преход, каза на кратка пресконференция министърът по въпросите на климата, енергетиката и комуналните услуги Дан Йоргенсен.

Островът ще допринесе в голяма степен за използването на огромния потенциал на офшорната вятърна енергия в Европа, добави той.

Енергийният остров, чието строителство ще струва около 210 милиарда датски крони (33,9 милиарда долара), е важна част от юридически обвързващата цел за съкращаване на емисиите с парников ефект със 70 процента до 2030 година спрямо равнищата от 90-те години на миналия век. Целта, която Дания си е поставила, е една от най-амбициозните в света.