Символична кампания, санкции, субсидии, които се обезсмислят заради унищожителните последици от обезценяването на националната валута: на фона на всичко това сирийците отчаяно се опитват да спрат този процес, който изостря и без това тежката икономическа криза в страната, информира Франс прес.

Сирийската лира се понижи до рекордно ниско равнище на черния пазар, където се търгуваше за над 1200 лири за долар - три пъти над фиксирания от централната банка официален курс от 434 сирийски лири за долар.

Преди началото на войната в Сирия през 2011 година, доларът се обменяше за 48 лири по официален курс.

Това силно обезценяване предизвика скок на цените на пазара, включително и на основните хранителни стоки, който Дамаск приписва на по-тежките западни санкции срещу Сирия.

Валутната криза е свързана и с кризата в съседен Ливан, където банковата система беше основният доставчик на чуждестранна валута. През последните месеци ливанските банки наложиха драконовски ограничения върху снабдяването с долари на фона на тежката икономическа криза.

За да смекчат последствията от обезценяването на валутата, жителите на Дамаск започнаха кампания, наречена "Нашата лира е нашата гордост", предлагаща за продан продукти само на една сирийска лира, която е извън обращение от години.

Надя, която придружава баща си и носи в ръка чанта, пълна с такива монети разказва, че баща й, който е бил шофьор на автобус е запазил монетите, след като е спрял работа преди години.

Тя добавя, че сега е време те да бъдат използвани и затова обхожда щандовете на панаира, организиран в Дамаск като част от тази кампания.

По призив на Търговската камара над 50 компании участваха в изложението през януари, продавайки един ден всичките си стоки за по лира.

Кампанията няма голямо икономическо влияние, но участниците са на мнение, че са допринесли за смекчаване на последиците от поскъпването на живота. Изправени пред кризата, други търговци предлагат отстъпки в цената.

Сирийските власти също се опитват да ограничат значителните загуби.

С президентски указ бяха затегнати санкциите срещу използването на чуждестранни валути.

Нарушителите си навличат седем години принудителен труд плюс глоба. Преди за подобни деяние санкцията бе присъда от шест месеца до три години преди това.

Обменните бюра също са обект на щателен контрол, тъй като правителството обвинява някои от тях в манипулиране на курса с цел печалба.

Властите обявиха освен това създаването от февруари на система за субсидиране на стоки от първа необходимост като захарта и ориза, чиито цени са нараснали почти двойно през последните месеци.

Въведена беше магнитна карта, чиито притежатели могат да се възползват от субсидиите при покупки в големите магазини, определени от държавата.

По тази система всяко семейство има право на 4 килограма захар, 3 килограма ориз и 2 килограма чай месечно, според министерство на вътрешната търговия и защита на потребителите, отбелязва Франс прес.