Общо 35 на сто от потребителите в страната се доверяват на дигиталните портфейли за изпращане на парични средства на приятели и семейство, а при 32 на сто от българите парите в брой, с които разполагат, са намалели. Това сочат данните от ежегодното проучване "Изгубени в транзакциите" на компанията за специализирани разплащания Paysafe, на което се позова БТА.

COVID-19 значително промени начина, по който много хора живеят, работят и комуникират. Това се отрази и на методите за разплащане - не само за стоки и услуги, но също и при парични преводи към приятели и семейство, е изводът на база проучването.

Близо 30 на сто от всички 8000 респонденти в проучването споделят, че през първия месец след въвеждането на мерките за социално дистанциране се е наложило да дават пари на приятелите и семейството си поне веднъж. Около 20 на сто от всички запитани са го правили два или повече пъти, а 1 процент - минимум 11 пъти. Предпочитаният метод за това обаче не са парите в брой, тъй като около 43 на сто от запитаните са ограничили употребата им от хигиенни съображения.

В резултат, дигиталните портфейли като Skrill се превръщат в основно средство за сигурни парични трансфери по целия свят. С необходимостта от международни парични преводи, заради продължаващите и днес глобални рестрикции в движението на хора, 35 на сто от анкетираните българи и 32 на сто от всички респонденти заявяват, че биха се доверили на дигиталните портфейли като най-бърз, ефективен и удобен начин за изпращане на пари в чужбина. Само 6 на сто от българите заявяват, че все пак биха предпочели физически метод на плащане, за да изпратят пари в чужбина по време на пандемията. За сравнение този процент за всички отговорили е 15 на сто.

Проучването на Paysafe посочва ясно промяната в нагласите към дигиталните методи за плащане, като 48 процента от всички респонденти заявяват, че в близко бъдеще ще намалят използването на пари в брой в ежедневието си. Освен това, 38 на сто от потребителите споделят, че ще заложат на онлайн пазаруването заради удобството - дори след края на ограниченията.

"COVID-19 продължава да бъде катализатор за промяна в индустрията, свързана с разплащания. Изглежда потребителите преминават към дигитални методи за трансфер на пари, което е сигнал за нуждата от лесни и безпроблемни начини на плащане. Дори след вдигането на рестрикциите и възможността за превод на пари в брой, предпочитанията към дигиталните методи ще се запазят", смята Лоренцо Пелегрино, изпълнителен директор на Skrill, NETELLER и Income Access в Paysafe.

По думите му продуктите за дигитални парични преводи са далеч по-рентабилни от традиционните банкови преводи, като се превръщат в предпочитано решение за хората по цял свят, особено по време на кризата с COVID-19. Доколкото доверието на потребителите и информираността за предимствата на дигиталните международни парични преводи продължават да нарастват, очаква се това да доведе до стабилно развитие на индустрията на паричните преводи, допълва Пелегрино.

Резултатите са част от ежегодното проучването на Paysafe Изгубени в трансакциите /Lost in Transaction/ и са изготвени от Sapio Research. То се провежда онлайн сред потребители в седем държави - Обединеното кралство, САЩ, Канада, България, Германия, Италия и Австрия. Броят на респондентите от всички държави е 8000, от които за България - малко над 1000, а периодът - март-април 2020 г.