След като седмици наред европейските електроенергийни борси в сегмента "пазар ден напред" демонстрираха уверен ръст и дори се очертаваше като постижива средната цена от 50 евро за MWh, изминалата седмица зададе нова посока. Причината - бързото развитие на втората вълна от коронавируса и въвеждането на строги ограничителни мерки, вечерен част, затваряне на заведения. Това се отразява на производството, потреблението и ценовите нива на електроенергията на свободния пазар.

През последната седмица се наблюдава спад на цените на някои от европейските електроенергийни борси, както спрямо стойностите, регистрирани преди месец, така и преди година. При други има намаляване на разликата в ценовите нива отпреди година. Ако доскоро можеше да се говори, че цените са с около 8 до 10 евро за MWh по-високи в сравнение с постигнатите преди година, то сега става въпрос за разлика от около 2 до 5 евро. Накъде ще се насочи тенденцията е трудно да се прогнозира, но отговорът трябва да се търси в развитието на ситуацията около коронавируса.


 Всичко за пазара на електроенергия - четете на 3e-news >>


Най-високите стойности, постигнати в сегмента "пазар ден напред" на европейските електроенергийни борси бяха отчетени в двата последователни дни - с ден за доставка 21, 22 и 23 октомври. Най-високата постигната стойност на Българската независима електроенергийна борса в сегмента "пазар ден напред" е с ден за доставка 23 октомври - 51.07 евро за MWh.

Европейските електроенергийни борси стартират новата седмица и по-точно 26 октомври с цени, по-ниски в сравнение с тези, отчетени с ден за доставка 19 октомври. Това става ясно при проследяване на статистиката на energylive.cloud.

Например, постигнатата стойност в "пазар ден напред" на електроенергийната борса в Германия през миналия понеделник, 19 октомври, е 44.64 евро за MWh. Цената с ден за доставка 26 октомври е от порядъка на 30.58 евро за MWh.

Такава е и статистиката за Франция - 44.53 евро за MWh с ден за доставка 19 октомври, 31.18 евро за MWh - за 26 октомври.

На Италианската електроенергийна борса постигнатата цена за 19 октомври е 51.67 евро за MWh, 41.51 евро за MWh за 26 октомври.

Що се касае за страните, с които България има физическа граница, например Румъния, отчетената стойност за 19 октомври е 48.46 евро за MWh и 42.71 евро за MWh - за 26 октомври. В Сърбия - 44.65 евро за MWh за 19 октомври и 43.41 евро за MWh. В Гърция - 41.94 евро за MWh на 19 октомври и 42.71 евро за MWh с ден за доставка 26 октомври.