Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн. тона. Това показват данните на министерството на земеделието, храните и горите, разпространени от ведомството след представянето им на Консултативния съвет по зърното.

Опасенията, че хлебната пшеница не е достатъчна не се оправдаха, е заявил председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Данните на бранша са подобни - среден добив от около 460 кг от декар. Качеството е различно - в районите без дъждове при жътвата е високо, но в останалите има и покълване на пшеницата.

С около 25 на сто по-високи са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т през 2017 г. При фуражната цената е средно 318 лв./т сега при 254 лв./т преди година. По данни на Софийска стокова борса тенденцията за поскъпване на зърното се е обърнала и през последните 2 седмици има поевтиняване на международните пазари.

По предложение на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Консултативният съвет е гласувал да възложи на министър Румен Порожанов провеждането на разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни. Представените първи данни за пролетните култури - царевица и слънчоглед показват по-високи добиви.