Пандемията от новия коронавирус намали бразилския износ с 6 процента. В същото време обаче мощният агропромишлен сектор продължава да експортира много стоки и дори отчита растеж благодарение най-вече на търсенето от Китай, който е основен клиент, информира Франс прес.

Износът на бразилски селскостопански стоки е нараснал с 6 процента спрямо 2019 година и стойността му е била 45,3 милиарда долара, което е малко под рекорда от 2018 година (45,7 милиарда долара). Това се посочва в данните на икономическото министерство, което предстои да публикува окончателните данни за търговския баланс за 2020 година.

Износът на целия агробизнес, който включва селскостопански продукти, агрохранителна промишленост и транспорт, е достигнал 93,6 милиарда долара (+4,9 процента) между януари и ноември за първи път от 2013 година, съобщи през декември Националната селскостопанска конфедерация.

Търговският излишък също е достигнал рекордно равнище от 81,9 милиарда долара.

Агропромишленият сектор е осигурил половината от общия бразилски износ спрямо 43 процента през 2019 година.

Китай е основният клиент за бразилските селскостопански стоки и на него се пада една трета от износа на латиноамериканската страна. Пекин увеличи леко покупките на соя и получава 73 процента от бразилските продажби на маслодайни култури.

Пандемията не промени търсенето от Пекин, който искаше да гарантира хранителна сигурност в страната и да увеличи запасите си, каза Луис Фернандо Гутиерес, анализатор в Сафрас е меракдо (Safras e Mercado). По думите му покупките на маслодайни култури в САЩ постепенно се нормализират, но Бразилия ще запази позицията си на водещ доставчик за Китай.

Китайското търсене на бразилски маслодайни култури е гарантирано в дългосрочен план, добавя Густаво Аруда, икономист в Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas) в Сао Пауло. Той отчита и факта, че след като Африканската чума по свинете силно намали стадата им, страната вече развива промишленото животновъдство и ще има нужда още повече от соя за изхранване на животните.

Общо продажбите на зърно, което има челна позиция в бразилския износ, са нараснали с 9,5 процента в стойностно изражение и с 12 процента по обем.

Въпреки рекордното производство обаче страната е изчерпала соята за вътрешно потребление. По тази причина Бразилия трябваше да внесе 80 000 тона от суровината миналата година или шест пъти повече, отколкото през 2019 година. Тези трудности с доставките увеличиха производствените разходи за фермерите, които отглеждат пилета, свине и говеда и ги изхранват със соя. Това доведе до повишаване на цените на месото на местния пазар, отбелязва АФП.