Българското енергийно дружество "Булгаргаз" вече ще може да избира дали цените на природния газ, по които ще го доставя "Газпром Експорт" до България, ще се образуват по сегашната формула, или ще са съобразени с цените на европейските газови борси, заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред БНР.

Освен посочената договореност ще има възможност двата варианта на ценообразуване да се комбинират в рамките на една доставка. Така цената на част от количествата ще е образувана по формулата и съобразена с петрола и неговите производни, а другите количества ще се плащат спрямо цените на газа в хъбовете. 

Тези възможности са записани като допълнение към съществуващия договор за доставка на газ и разписани по време на разговорите миналата седмица между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт". Тя идва като резултат от антимонополното дело на Европейската комисия, по което руският газов гигант се съгласи да предоговори условията по договорите за доставка на гориво.

Цената на природния газ може да бъде преразглеждана на всеки две години, посочи още Николай Павлов:

"Дали ще бъде по сега действащата формула или ще бъде по формула, която ще ценообразува по цени на хъбове, вече това е въпрос на анализ. Не е тайна, че през последните години цената за България в никакъв случай не е по-висока в сравнение с тези в Западна Европа и като потвърждение на това идва и фактът, че до настоящия момент няма постъпила оферта в "Булгаргаз" за доставка на природен газ на цена по-ниска от действащата", заяви той.