Европейската комисия "няма да застава на пътя" на държавите-членки на ЕС, които подкрепят ядрената енергетика. Това каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс на дискусионен форум, организиран от Международната енергийна агенция (МАЕ) и проведен онлайн, информира специализираното издание World Nuclear News. Той обаче предупреди, че пред ядрената енергия има рискове, свързани с цената и горивото.

Домакинът на форума - изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, подчерта, че всички чисти технологии, включително ядрените, ще са необходими за икономическо възстановяване с ниски въглеродни емисии.

На свой ред Тимерманс, наречен от Бирол "архитект и пазител" на Европейския зелен договор (набор от политически инициативи, обявен в края на миналата година, който има за цел Европа да стане климатично неутрална през 2050 г.) поясни, че Комисията е неутрална от гледна точка на технологията. "Така че, ако страните стигнат до заключението, че искат да използват ядрена енергия, нейното огромно предимство, разбира се, е че е без вредни емисии", подчерта заместник-председателят на ЕК.

Той, обаче, предупреди, че ядрената енергия има "два сериозни недостатъка". "Първият е, че за нея е необходимо гориво, от което остават ядрени отпадъци, които трябва да се преработват. Това си остава много сложен проблем, въпреки постигнатия технологичен напредък.

Вторият недостатък е, че атомната енергия е много скъпа и ще са нужни много инвестиции, като се има предвид, че енергията от слънце и вятър поевтинява толкова бързо. Аз просто се надявам, че страните ще вземат рационално решение... Ако стигнете до заключението, че това е най-добрият вариант, тогава Комисията със сигурност няма да застане на пътя ви и ние ще се опитаме да дадем някакъв тласък на изследванията в тази област", обобщи Франс Тимерманс.


Още за позицията на Европейската комисия относно ядрената енергетика и енергията от възобновяеми източници - на 3е-news.net >>