Британският финансов министър Риши Сунак нареди днес на Банк ъв Ингланд (Bank of England) да разгледа случая за нова дигитална валута "бриткойн", подкрепена от централната банка. Целта на проекта е справяне с някои от предизвикателствата, породени от криптовалутите като биткойн, предаде Ройтерс.

Цифрова версия на британската лира би могла да позволи на бизнеса и потребителите да имат сметки директно в централната банка и да заобикалят другите при извършване на плащания, омаловажавайки ролята на търговските банки във финансовата система, допълва БТА.

"Създаваме нова работна група между министерството на финансите и Банк ъв Ингланд, която да координира проучвателната работа по потенциална дигитална валута на централната банка (CBDC)", каза Сунак на конференция на финансовата индустрия.

Скоро след това в Туитър той написа единствено думата "бриткойн" ("Britcoin") в отговор на съобщението на финансовото министерство за работната група.

И други централни банки разглеждат възможността за дигитални версии на собствените си валути. Това на практика става чрез разширяване на достъпа до средствата на централните банки, които в момента могат да използват само търговските банки. Така могат да бъдат ускорени вътрешните и чуждестранните плащания и да бъдат намалени рисковете за финансовата стабилност, отбелязва Ройтерс.