Продължават дискусиите около промените в Закона за горивата, чието влизане в сила Народното събрание отложи вчера за 6 месеца. Няма изгледи двете спорещи страни - Българската петролна и газова асоциация и Сдружението на собствениците на малки и средни бензиностанции да сближат позиции.

"С този закон убиваш частен бизнес, за да дадеш шанс на друг частен бизнес, а сивата икономика, срещу която са насочени промените, не е в нас", категоричен беше Дойчин Иванов, член на Управителния съвет на сдружението.

Според него, малките и средни бензиностанции са на пазара отдавна, повечето от тях са разположени в покрайнините на градовете и в селските райони.

"Поддържаме по-ниски цени, защото клиентите ни са такива. Явно ние им пречим и те сформират по-голяма печалба от нас", заяви Дойчин Иванов.Според собствениците на малки бензиностанциите, ако те фалират, цените на горивата ще се повишат.

До 1 година цените ще нараснат най-малко с 1 лв., ако се случи този монопол, смята Симо Симов от Сдружението.

"Този закон създава държава в държавата, абсолютен монопол на единствения производител на горива в България, който и определя и диктува цените. Тогава ще има тотално упражняване на натиск върху пазара и не искам да съм на мястото на някое правителство, когато някой ще вдигне цените и хората ще излязат на улицата", допълни той.

Собствениците на малки бензиностанции остават в стачна готовност.

Към момента законът не е отменен. Отменена е за 6 месеца наредбата - подзаконовият акт, който регулира прилагането на закона. "Утре като трета точка в Народното събрание е предвидено гласуването на закона. Надяваме се, че ще надделее разумът, депутатите ще спрат закона и ще го върнем обратно за ремонт", посочи Симо Симов.