Нарастващото търсене на благородните метали оскъпи нивата им вчера по най-големите стоковите борси. 

Паладият се повиши до най-високото си ниво в историята, след като достигна нива от 1 364.80 долара за унция, далеч над цената на златото от 1 292 долара за унция. Рано тази сутрин белият метал се търгува при нива от 1 362 долара за унция.

"В дългосрочен план ние вярваме, че паладият ще продължи да се възползва от изключително силното търсене, което води до още по-високи цени", казва Джордж Геро, управляващ директор на RBC Wealth Management. "Въпреки това, в краткосрочен план е напълно възможно да видим корекция при метала", допълва още експертът.

Паладият поскъпна с близо 3% вчера, като се търгува доста над 200-дневната си пълзяща средна величина. През декември на миналата година паладият превиши цената на златото за пръв път от 16 години насам.

Поскъпването на паладия е изключително и еднопосочно. През август на миналата година, цената на благородния метал бе при нива от около 900 долара. Само пет месеца по-късно и цената му е с 50% нагоре.

И все пак инвеститорите в паладий трябва да са много внимателни. Металът се търгува с 30% над 200-дневната си пълзяща средна величина, както и с близо 12% над 50-дневната си пълзяща средна величина, което може да е признак за неговата свръхкупеност.

По-лошото за инвеститорите в паладий обаче е далеч по-високите съотношения, при които се търгува белия метал спрямо останалите благородни метали, като платина и злато.

И макар платината да е засегната основно от това, че се използва в катализаторите на дизеловите автомобили, според някои експерти тя може да се разглежда като заместващ метал. Единственият проблем е, че ще са нужни около две години на производителите да се нагодят към използването на платина в катализаторите на бензиновите автомобили, вместо на паладий. И все пак, предвид на това, че паладият е с над 50% по-скъп от платината, това може и да не е чак толкова лоша алтернатива пред производителите, съобщи infostock.bg.

След четири повишения на лихвените проценти през 2018 г., Федералният резерв, се очаква да спре с повишенията на лихвите през тази година. Това може да доведе до по-слаб долар през 2019-та година, което да е благоприятно за цените на благородните метали. Вчера златото затвори на ключово ниво на съпротива и близо до 1 300 долара за унция.

"В момента има много несигурност за фондовите пазари, световната икономика и търговията", каза Мигел Перес-Сантала, вицепрезидент на Heraeus Metal Management в Ню Йорк. Според него, тези опасения задържат златото и едно погрешно движение може да го изтласка над нивото от 1300 долара за унция.