За нерагламентирано поскъпване на електроенергията през последните месеци предупреждават в писмо до премиера Бойко Борисов от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. От там твърдят, че през последните дни цените на тока, търгуван на свободния пазар, буквално са се взривили и достигат нива от 250 - 275 лева за мегават час, което е ръст от 350 процента спрямо тези от август месец.

Бизнесът настоява пред Борисов да се предприемат конкретни действия за овладяване на ситуацията, която водела до преустановяване на работата на енергоинтензивни производствени мощности. Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности - ето защо настояваме за навременни енергични и конкретни действия, пише в писмото, разпространено от пресцентъра на работодателската организация.

В началото на октомври Асоциацията на индустриалния капитал сезира КЕВР за повишените цени на тока на свободния пазар и Комисията взе решение да започне разследване дали има основания за това.

Според Асоциацията резултатите след август 2018 г. не само че показват значителен ръст над прогнозираното, но през последните седмици и дни цените на електроенергията за свободния пазар достигнат до нива от 250-275 лв./MWh. Ръст от над 350 на сто е всичко друго, но не и нормален, се заявява в писмото до премиера.

АИКБ изтъква, че твърдения на ресорни управляващи сектора, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност. Според работодателската организация въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена.