Недоволни европейски фермери настояват да се забрани вегетариански продукти да се наричат бургери и наденици, тъй като според тях потребителите се подвеждат да мислят, че някои от тях съдържат месо, предаде Франс прес. Инициативата е част от законово предложение, внесено в Европейския парламент, което евродепутатите ще гласуват по-късно през седмицата в Брюксел.

Искането за забрана става на фона на нарастващия успех на скъпите вегетариански бургери, които имитират много добре вкуса и усещането за месо. Вегетарианството все повече се утвърждава и заради свързването на отглеждането на добитък с климатичните промени.

Трябва да бъдат забранени също така продукти, които не са на млечна основа, но са определяни като "подобни на кисело мляко" или "подобни на сирене". Термини като "бадемово мляко" и "веганско сирене" вече са забранени в ЕС.

Според предложението за законово изменение "термините и описанията, отнасящи се до "месо", трябва да бъдат запазени за части от животни, които са подходящи за консумация от хора."

В проектотекста се изброяват "пържола", "наденица", "бургер", "шницел", "хамбургер" като примери за неприемливи думи във връзка с вегетариански продукти.

Парламентарната комисия по селското стопанство внесе предложението като измененията на голям закон за селското стопанство, който ще бъде гласуван утре. Ако текстът бъде одобрен, тогава по него ще трябва да се преговаря със страните членки като част от реформата на европейската селскостопанска политика.