Родните колбаси поскъпват. От януари досега цените са скочили с 10-15%. Това показват данните на производителите. А прогнозите са, че цените ще продължат да вървят нагоре до края на годината, съобщи Нова телевизия.

Причината е поскъпването с близо 35% на вносното сурово месо, което се използва в производството. Цената му ще продължи да расте на европейския пазар и през следващите месеци.

Засега поскъпване на килограм българско свинско месо в магазините не се усеща, но все повече хора се ориентират към пилешкото.

Поне три пъти седмично Благовеста купува месо и колбаси от кварталната бакалия. Отскоро забелязва и разликата в цените.

"Не бих казала, че е осезаемо, до 1 лев някъде", казва тя.

Преди да стигнат до пазарската кошница на Благовеста по-високите цени на месото и колбасите удрят първо бизнеса. Търговецът Борислав вече е прекратил договора си с един от най-големите производители на свинско месо в Русе, където има и най- много случаи на заразата. По-големите транспортни разходи от по-далечни свинекомплекси, обаче се отразяват на цените на предлаганото. И по-слабо търсене.

"Има тенденция за повишаване на консумацията на пилешкото и рибата и по-малко на телешкото, защото то не е продукт, който много се консумира в България", коментира Борислав Дончев.

Месопреработвателите обясняват скока в цените на колбасите с този на суровините от Европа. Само за няколко месеца вносното месо е отчело ръст с близо 35%.

"Крайният клиент ще бъде най-ощетен, защото цените ще станат най-скъпи", допълва Борис Георгиев.

Най-големият удар идва от Китай. Там заради заразата са избити милиони животни. Именно огромният недостиг на свинско в страната вдига и цените на световните борси.

Така в Западна Европа разликата в цените е очевидна - в Германия поскъпването е с 25%, в Испания - 28%, а в Холандия - 27%.

"При такова голямо население, каквото е Китай, те така или иначе са един от основните купувачи на каквато и да е храна. След като има такъв спад на свинско месо, неизбежно е те да започнат да търсят от други места, съответно ще се вдигне потреблението на внос на това месо", посочи Пейо Майорски от Асоциация за защита на потребителите.

Прогнозата е за ново повишение на цените до края на годината - с близо 50%.

"Когато видим цената от 7,50-8 лева вече да е 15-16 лева, то ще е неизбежно да се отрази. Ще си позволяваме свинско на трапезата, но ще бъде в по-ограничени количества", допълва Майорски.

 

Дали ще има двоен скок в цената на месото ще стане ясно вероятно през септември.