Малките крайморски градчета се радват на много повече почиващи от големите курорти по българското Черноморие. Докато големите хотелски комплекси пустеят в разгара на летния сезон, то къщите за гости и семейните хотели на юг по морето са напълно заети, съобщава БНТ.

Най-голям е напливът в Созопол и Приморско, където е пълно с български туристи. А най-търсени за настаняване са къщите за гости и частните квартири. В семеен хотел в Приморско тричленно семейство плаща за нощувка със закуска 55 лв.

Заведенията по Южното Черноморие също са препълнени, а в някои от тях е необходима предварителна резервация дори в обедните часове.

Препълнените плажни ивици на юг са най-яркото доказателство за броя на туристите, отбелязва националната телевизия. Само срещу 5 лв. летовниците могат да резервират за цял ден чадър и шезлонг на първа линия.

Южното Черноморие се оказа и предпочитано място за почивка и за полските туристи, за които няма принудителна карантина нито тук, нито в страната им.

България предпочитана от румънците

България остава в топ 3 на най-предпочитаните от румънците туристически дестинации тази година, притежавайки предимството на близостта, на курортите с услуга "ол инклузив" (all inclusive) и на качествените плажове. Българските хотелиери привличат румънски туристи чрез щедри отстъпки, достигащи 40 процента спрямо цените от минали години, и безплатното настаняване на деца под 12 години. Румънците търсят специално услугата "ол инклузив" и дори "ултра ол инклузив", която предлага непрекъснато напитки и храна, а също и безплатни шезлонги и чадъри, пише в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

Румънците са основните чуждестранни туристи в българските курорти, посочва вестникът и дава пример с конкретна хотелска верига в Обзор и Златни пясъци, където от началото на сезона досега са пристигнали над 5000 румънски туристи. Степента на заетост през август надхвърля 80 процента, посочва изданието.