26 български хотела и балнеоцентрове, одобрени от германските здравни каси, от утре вече могат да посрещат здравноосигурени германски граждани. Тези места за настаняване са покрили изискванията както на българското законодателство за предоставяне на услуги, свързани със здравната рехабилитация, така и на германското, коментара пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде БТА.

Министърът изтъкна, че това е уникална възможност българските бази да се ползват целогодишно.

При откриването на шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, посветен на здравния туризъм, Ангелкова заяви, че Германия е един от ключовите пазари за България. Тя съобщи, че вече е подписано споразумение с Асоциацията на германските здравни каси и има "зелена светлина" за това България да работи с немските здравни каси. Стартирайки с този нов и важен етап от предлагането на нашите услуги в този сегмент, ние можем да дръпнем напред, заяви министърът и отбеляза това като огромен успех.

Пред журналисти Ангелкова уточни, че процесът на акредитация за други български хотели, които искат да работят с германските здравни каси, е открит и е въпрос на интерес от страна на българските хотелиери.

Неслучайно съвместно разработихме седемте балнео и СПА дестинации, така че допълнително да рекламираме България в тази посока, каза на форума министърът. Тя изтъкна, че в рамките на Националната стратегия за устойчиво развитие на сектора до 2030 г. е разработена подстратегия за здравен туризъм, която в момента е за обществено обсъждане. Започнала е и дискусия по темата с ключови експерти в медицинския и здравен туризъм заедно с министъра на здравеопазването, като целта е България да се позиционира и в този сегмент на туризма, допълни министър Ангелкова. Тя съобщи още, че България е спечелила проект на ЕК за културно-исторически ЕДЕН дестинации в балнео и спа сектора, като петте общини, сред които са Баните, Костенец, Ардино, Белчин бани и Сапарева баня, са малко познати и така, с проекта, ще се подпомага популяризирането им.

СПА и здравният туризъм са един от ключовете ние да имаме целогодишен туризъм и да покажем нашето "злато", защото в България има повече от 1600 минерални извори, като само 600 са проучени и това е огромен неизползваем в своята цялост капацитет, каза на форума министър Ангелкова.

Главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев отбеляза на форума, че със съвместни усилия България е поставена на картата на германските здравни каси и посочи, че по проекта се е работило последните две години. Той изтъкна още, че страната ни с природните си дадености и голямото количество термални находища разполага с необходимите условия да се превърне в целогодишна дестинация.

Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова изтъкна на форума, че позиционирането на България на европейския здравен пазар е основна цел на Съюза. София е най-голямата дестинация, която тепърва ще вижда своето бъдеще и в областта на СПА и медицинския туризъм, допълни Кацарова, като подчерта, че минералните води са нашето "злато и петрол".

Иво Маринов - директор ОП "Туризъм" на Столична община, съобщи, че в Общия устройствен план на столицата е предвидено възстановяването и създаването на нови общо 35 хидротермални центрове, а през последните години общината инвестира над 20 млн. лева собствени или привлечени средства за развитието на този вид туризъм. Той каза, че се надява в началото на следващата година да приключи реставрацията и консервацията на банята в Банкя, а през пролетта на следващата година да бъде открит и първият на територията на столицата общински аквапарк с минерална вода на площ от 25 декара.

Министър Ангелкова посочи на форума, че независимо от разразилата се в началото на юни целенасочена негативна кампания срещу българския туризъм, общите усилия са довели до това, че за юни и за юли над 2,7 млн. чуждестранни туристи са посетили страната. В областите Варна, Бургас и Добрич са направени 8,5 млн. нощувки. Да, има спад, но той не е в обема, който се опитваше да се внуши, заяви министър Ангелкова и каза, че е необходимо усилия да се фокусират върху популяризирането и рекламирането на страната като туристическа дестинация и върху качеството на туризма. Цялото правителство стои зад сектора и ще бъде направено всичко за максималната му защита, заяви министърът.

Тя отново напомни, че от следващата седмица ще започне дебат за законодателни промени за това дали е нужна допълнителна защита и гаранция чрез представянето на допълнителна застраховка или друг тип гаранция, свързана с настъпването на фалити или други непредвидими обстоятелства.

Конгресът на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм се провежда в днешния Световен ден на туризма.